Сијарто: ЕУ не бира средства, треба да будемо спремни за озбиљне нападе

Мађарска би требало да буде спремна за озбиљне нападе из Европске уније, јер „Брисел и либерална пропагандна машина“ не бирају средства и против Будимпеште користе све врсте уцене, изјавио је министар иностраних послова те земље Петер Сијарто.

„Сада практично нема те врсте уцене којој Брисел није прибегао против Мађарске. Увек су нас нападали, бесно нападали, али на крају се увек испостављало да смо ми били у праву. И у наступајућем периоду, наравно, треба да се припремимо за будуће озбиљне нападе“, рекао је Сијарто у говору на Форуму грађанске солидарности.

Министар је изразио увереност да ће Брисел и „међународна либерална пропагандна машина“ применити бескрупулозна средства.

„Новчана уцена, политичка уцена, ширење фејкова и лажи – све ће то уследити“, упозорио је он.

Сијарто је подсетио да за последњих 12 година антикризна политика Будимпеште никада није била у „мејнстриму“ Европске уније, „али је увек била успешна“.

Према његовим речима, Мађарска је на својој јужној граници подигла ограду, када су од ње тражили да прими мигранте, купила вакцине за ковид 19 од Русије и Кине, када је ЕУ чекао препарате западне производње, а тренутно се залаже за мирно решавање украјинског сукоба.

Мађарски министар је поновио да је циљ Будимпеште да избегне рецесију, док је истовремено „у Европи настала енергетска криза невиђених размера“.

Претходно је Сијарто изјавио да су оптужбе на рачун Мађарске за систематску корупцију у земљи неосноване и да је то у супротности са економским растом. Европски парламент, додао је он, који позива на ускраћивање финансирања Будимпеште, „мрзи“ десничарску владу у земљи, која је против либералног мејнстрима.