Протести у Бечу: Грађани захтевају укидање санкција против Русије

Неколико стотина људи изашло је на протест у Бечу захтевајући од аустријских власти да преиспитају одлуку о увођењу санкција против Русије, да сачувају неутралност земље и повећају напоре у борби против илегалне миграције.

Организатори протеста позвали су руководство земље да што пре уложи напоре како би се организовали мировни преговори између Русије и Украјине у циљу окончања оружаног сукоба.

Учесници у демонстрацијама носили су аустријске и руске заставе, као и плакате са натписима „Уместо санкција – јефтина струја, гориво и храна“.

На демонстрацијама је био присутан и бивши вицеканцелар Аустрије Хајнц-Кристијан Штрахе који се обратио окупљенима. Он је, између осталог, рекао да су европске земље дуго покушавале да игноришу сукоб у Украјини.

„Дуги низ година Европа се правила да то не примећује и, нажалост, није деловала као посредник. И сада видимо развој ситуације у оквиру кога нема политике… Уместо тога, сведочимо испорукама оружја, санкционој политици, заоштравању ситуације“, приметио је Штрахе.

По његовим речима, тренутни сукоб у Украјини „има своју предисторију о којој се сада ћути“. Штрахе је подсетио на 2014. годину када се, по његовим речима, у Украјини догодила „револуција, државни удар, у чијој је организацији активно била укључена америчка ЦИА“.