Руска црква: Притисак на православље разбуктаће грађански антагонизам у Украјини

Притисак украјинских власти на канонску Украјинску православну цркву распламсаће грађански антагонизам у земљи, изјавио је председник синодалног одељења Московског патријаршије за односе са јавношћу и медије Владимир Легојда.

„Сигуран сам да притисак на једину канонску цркву у земљи (да не говоримо о већ њеној фактичкој забрани, на чему инсистирају неки посланици и други званичници) не само да неће помоћи у успостављању јединства и грађанског мира у Украјини, већ ће само још јаче разбуктати грађански антагонизам, коначно поделити друштво и допринети даљем гурању земље у понор сукоба и нереда“, написао је Легојда на свом Телеграм каналу.

Према његовим речима, украјинске власти „настављају да појачавају притисак“ на УПЦ.
Он је закључио да се претреси у храмовима и манастирима Украјинске цркве спроводе већ трећу недељу, почев од најзападнијих епархија, преко центра земље и на исток.

Раније данас украјински медији су објавили да је Служба безбедности Украјине (СБУ) почела претрес у објектима канонске Украјинске православне цркве (УПЦ).

Саветник Управе СБУ за Харковску област Владислав Абдула је на друштвеним мрежама објавио да се „контраобавештајне активности“ спроводе истовремена на 14 објеката канонске УПЦ и то у циљу безбедности становништва од провокација и терористичких аката.

Служба безбедности Украјине је 22. новембра извела „контраобавештајне активности“ на територији Кијевско-печерске лавре, у још два манастира и у Сарњенској епархији канонске Украјинске православне цркве у Ровњенској области. Тада је саслушано више од 50 људи и пронађена је „проруска литература“. По речима митрополита Антонија, то су биле васкршње посланице патријарха московског и целе Русије Кирила које су послате свим епархијама Московске патријаршије и књиге које осуђују украјинске расколнике.

Локалне власти у различитим регионима Украјине с времена на време забрањују деловање УПЦ.