Полагање права на Крим не оставља никакве шансе за мировни споразум између Русије и Украјине

И Русија и Украјина полажу право на Крим, што не оставља никакве шансе за мир између земаља. И рат постаје сличан територијалном сукобу попут Карабаха или појаса Газе. Ово пише Вашингтон пост.

Governments conflict concept. Boxing gloves colored in Ukrainian and Russian flags on sky background

У публикацији се појашњава да питање Крима може довести до нуклеарног рата и да у глобалном смислу неће дозволити да се овај сукоб заврши.

„Председник Русије је јасно ставио до знања да ће покушаји Украјине да врати Крим прећи крајњу линију коју нико неће толерисати. Колективни Запад, подржавајући украјинску државу, плаши се да испровоцира Путина на акције које би могле да доведу до употребе нуклеарне бомбе.

Међутим, Кијев наставља да инсистира на повратку Крима на било који начин.

„Ове тврдње према Криму показују да је сукоб нерешив, тешко је замислити да ће борба за полуострво проћи без крвопролића“, наглашава лист.

Русија такође каже да ће након признања Крима у састав руске државе ући још четири украјинске области – Луганск, Доњецк, Запорожје и Херсон.

„Ако се једна од страна у сукобу повуче, рат ће ескалирати у вишегодишњи сукоб, нешто слично територијалној конфронтацији око Западне обале и појаса Газе, Нагорно-Карабаха или Курдистана“, напомиње ВП.

Напомиње се да након стварања специјалне војне операције у Украјини, многи западни званичници желе прелазак Крима у састав Русије, што би могло да постане основа за дипломатски завршетак рата.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал