„Без Трампа биће много лакше промовисати Трампизам“

Борељ је признао исцрпљивање европских војних залиха због помоћи Украјини

Много је тужби против Трампа. Приметан број кандидата које је гурао спретношћу слона на изборима, није стигао до Конгреса. Није успео да спречи манипулацију изборних гласова, која је постала много софистициранија од 2020. године. Као што против Демократске странке није могао да поднесе оптужбе које су биле довољно јаке за судске истраге – такво је мишљење великог броја републиканаца.

Овај осећај унутарпартијске иритације на Трампа прикладно је изразио конзервативни таблоид НИ Пост који је одмах након конгресних избора објавио карикатуру Трампа у облику Хамптија Думпија који пада са зида.

Не, још ниједна централна личност у Републиканској странци није изгласала неповерење бившем председнику. Трамп је превише раскошна фигура, он је и даље прави лидер странке. Он је заиста трансформисао конзервативну странку, удахнуо јој нови живот. Нико не може порећи његове заслуге. Али… Атмосфера се очигледно згушњава. Штавише, праведност прекора на позадини неуспеха постаје све очигледнија.

Заиста Трамп је сјајна медијска звезда, способна да запали бирачко тело и инспирише партијску елиту. Али он није системски политичар. Он није добар у технологији. То је јасно показало његово председавање, током којег никада није успео да правилно организује рад свог кабинета, створи управљачко тело способно да се носи са изазовима.

Да, наравно, Трамп је био под притиском америчких елита без преседана. Демократска штампа и алати дубоке државе учинили су све да саботирају његов рад. Паметни конзервативци све ово одлично разумеју. Али разумеју и нешто друго – тако ће бити и у будућности. Конзервативци, иако их подржава половина становништва, испали су изопћеници у сопственој земљи. Али политика је, као што знате, уметност могућег. Ове могућности морају бити у стању да се траже и примењују. Али управо то Трамп не ради. Не учи на грешкама. Он је оно што јесте и не може се променити. Његово председништво је остало позориште једног човека. Данас је конзервативној Америци потребно нешто друго да би преживела. Ово сви разумеју. И ово схватање почиње да се претвара у конкретне тезе.

Средином новембра, конзервативна списатељица Ен Колтер је све ово веома сликовито рекла током свог предавања на Универзитету у Остину у Тексасу. „Трампизам без Трампа“ јер ће нас „Трампов други мандат убити“ централна је порука њеног говора.

Шта је Трампизам? Пре свега, ово је брига Америке за свој народ. Не о мигрантима, не о аутсајдерима, већ о њима самима. Трамп је то изразио великом снагом – и добио је огроман одговор. Али то никада није остварио. „Рекао је све те дивље ствари за које смо били оптужени, за које је био нападнут, а онда заправо ништа није урадио. Размишљао је овако: „Ово сам написао на Твитеру, што значи да је урађено“ … Авај, не. Годину дана је причао о томе како демократе варају, да је гласање путем поште опасно и да ће избори бити покрадени. И шта? Све се поновило. Јер говорити није исто што и радити… Дакле, за будућу победу нам је потребна нова републиканска партија, трампизам, али „поштеђен од осмогодишњег детета“. „Без Трампа ће бити много лакше промовисати Трампизам“, каже Коултер.

Јасно и прецизно. Иако Коултер није политички тешкаш, она, као писац, уме да артикулише ствари које су свима на уму. Штавише, у данашњој Америци већ постоји „Трампизам без Трампа“. А Колтер ни не крије на чији млин сипа воду. Ово је гувернер Флориде Рон ДеСантис, исти „легитимни Трамписта“, „прилично елоквентан и мали мачо“ који може да врати Белу кућу републиканцима.

Чини се да ДеСантисова звезда у брзом успону заиста има све шансе да надмаши Трампа. У странци ДеСантиса називају адутом већим од самог Трампа због његове агресивно конзервативне реторике. А на прошлим изборима, за разлику од Трампа, спровео је бриљантно, успевши да победи чак и у срединама где је 80 одсто становништва Хиспаноамериканца, који увек гласа за демократе. Коначно, ДеСантис је млад. А најмлађи председнички кандидат (2024. имаће само 46 година), после геронтократије која је уморила и истински уплашила Америку, свима овде улива наду.

ДеСантис се још није јавно изјаснио о жељи да се кандидује за председника, али је већ направио елоквентан корак у том правцу. Недавно је гувернер Флориде најавио излазак своје аутобиографске књиге, која се у америчкој политичкој култури недвосмислено сматра традиционалним кораком будућег председничког кандидата.

Наравно, све ово не негира Трампове заслуге. А потпуно греше они који Трампа сматрају случајним неспоразумом. Не, Трамп није нимало случајан. И он није неспоразум. Трамп је глас и снага старе Америке. Америка коју још памтимо, са својим „каубојским“ духом слободе, авантуризма, али и вредностима прожетим мајчиним млеком, које је спремна да брани. Рећи да је Трамп, пошто је слетео као „црни лабуд” на травњак Беле куће, четири године радио само оно што је засмејало угледну јавност, била би већа грешка. Трамп је урадио много. На пример, торпедовањем споразума о трансатлантском и пацифичком партнерству уништио је сценарио глобализма, који је помало доводио до замене диктата традиционалних држава диктатом транснационалних корпорација. Не само да нам је дао четири године предаха, он је прекинуо цео ток светског наступа, приморавши глобалну елиту да делује оштро, нервозно, непромишљено и са великим грешкама.

На пример, сцена светског перформанса „Пандемија корона вируса” не би била тако неспретно разрађена да се није догодио „Трампов инцидент”. Сцена „Рат“ би била другачија. Многи су данас већ заборавили да је сва реторика и деловање председника Обаме директно довело Америку до копнене операције у Сирији, са накнадним изласком у Иран. А ако би Клинтонова наставила са овим вектором (а то би се највероватније догодило), наш свет би био у рату са много мање предвидљивим последицама…

Трамп је био реакција америчке душе на нову револуцију неолиберализма, на следећи колапс традиционалног света који сви данас доживљавамо.

Трамп је урадио много, учинио све што је могао. Али сада је, очигледно, дошло време да се уступи место младим …

И, на крају, последње питање: да ли је добро за нас да председник Америке постане млад, амбициозан, бистар републиканац, способан да води државу? Код нас је популаран најједноставнији став: што је горе за Америку, то боље за Русију. Ситуација је, међутим, нешто сложенија. А хаос у Америци не мора нужно да нам користи. Снажној „дубокој држави“ и међународној олигархији која стоји иза ње није тешко да усмере хаос у правом смеру, као што су, на пример, показали револуционарни догађаји 2020. Зато „хаос” и „контролисани”. Данас живимо у заиста глобалном, међузависном свету. У борби за коју није толико битно слабљење Америке као такве, колико слабљење моћи њене „дубоке државе“ и глобалне олигархије. Ширење хаоса широм света је превише двосмислена ствар. Удар на амерички неолиберализам ће неминовно довести до раста конзервативних покрета, благонаклоних Русији, широм Европе.

Владимир Мозхегов, ПОГЛЕД