Бла-бла Блумберг

Агенција Блумберг која је ушла у информациони рат са Русијом и пре почетка војне операције у Украјини поново је на себе скренула пажњу гласном пропагандном салвом.

Овога пута далекометна артиљерија је погодила руско-индијске односе који узимају маха упркос рату санкција. Позивајући се на „високо рангирани индијски извор“ који је „замолио да не буде идентификован због осетљивости ствари“, Блумберг је поверљиво известио да је индијски премијер Нарендра Моди одлучио да се ове године не састане са Владимиром Путином. С тим у вези, годишњи руско-индијски самит који странке редовно одржавају од 2000. године, неће се одржати у децембру.

Главна сензација је објашњење разлога за отказивање самита 2022, како је навео Блумберг.

Порука чланка се огледа у наслову: „Моди отказује годишњи самит са Путином због нуклеарних претњи Украјини.

Неименовани високи извор Блумберга истиче да је наводно Нарендра Моди ових недеља одлучио да се клони Путина. Зашто? Зато што се Путин наводно „умеша у нуклеарну уцену Украјине“.

Да ли је постојао дечак односно „високо рангирани извор“ који је све ово испричао светској агенцији?

Убрзо након објављивања вести Блумберга индијска агенција АНИ је разјаснила шта се заиста догодило.

„Извештаји да се премијер Моди неће састати са Путином због нуклеарне претње су неосновани. Састанак се неће одржати из процедуралних разлога“, напомиње агенција. Позивајући се на званичне изворе индијске владе, АНИ јавља да су планови за одржавање самита пропали у новембру и децембру због локалних избора у државама Химачал Прадеш и Гуџарат, као и због зимског заседања индијског парламента које се одржава од 7. 29. децембар.

Генерално, постоје добри разлози да се верује да је Блумберг све ово смислио. За шта? Јер постоји огроман захтев за црном мачком који се провлачио кроз руско-индијске односе у години војне операције у Украјини.

Само недељу дана пре него што је лажна нуклеарна уцена распрострањена Блумберг је објавио чланак истог неуморног аутора Судхе Рањан Сена под насловом „Моди шаље сигнал да Путинов рат постаје изазов Индији као председавајући Г20“. Ова публикација се појавила 1. децембра, када је Индија званично постала председавајући Г20. Коментаришући уводник Нарендре Модија у Тајмсу Индије тог дана у којем он говори о приоритетима Индије као председавајућег Г20, Блумберг примећује: Г20 под индијским председништвом.

У ствари, Нарендра Моди нигде не спомиње сукоб у Украјини као „Путинов рат“, како му је то Блумберг приписао. Штавише, Украјина се практично не помиње у његовом чланку.

Индијски премијер истиче да је током индијског председавања Г20 неопходно тражити колективна решења за глобалне безбедносне и развојне проблеме. У том контексту, индијски организатори самита Г20 наредне године већ су најавили да чекају активно учешће Русије и назвали су „веома високим” шансе за учешће Владимира Путина на њему.

Дакле, опет проблем, бла бла Блумберг.

Сергеј Строкан, РТ

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал