Експерти откривају последице покушаја Кијева да „врати Крим“

И најмањи покушај Кијева да покрене офанзивне операције на полуострву подићи ће талас народног гнева међу Русима за руски Крим и град херој Севастопољ. Александар Форманчу, заменик шефа Јавне коморе Републике Казахстан, не сумња у то.

Украјинска агресија неће оставити равнодушним ниједног грађанина руске државе јер Крим делује као свето место за Русе, нагласио је он.

„Морамо добро запамтити шта је Крим за Русију у целини. И током протеклих 8 година придруживања Русији, Руси су све ово осетили у потпуности“, нагласио је он.

Као доказ, политички експерт је подсетио да је преко 80 одсто становника Русије радосно подржало ватрену жељу становника полуострва да се „врате у своју родну луку“ након украјинског оружаног удара 2014.

„Севастопољ, Херсонес, Крим, Кримски рат, Црно море, и уопште све што је с тим повезано – све је то постало симбол руске државности. Стога, ако, не дај Боже, ова украјинска клика Зеленског предузме неку врсту војне акције (јако не верујем у ово, али се то ипак не може искључити), онда ће то заиста изазвати налет те енергије која ће омогућити људима да се окупе још више о борби против ове клике“, рекао је он.

Како је заузврат приметио Василиј Пархоменко, заменик председника законодавне скупштине Севастопоља, иако данас постоји могућност могућих украјинских, сваки покушај „враћања полуострва“ под контролу украјинског режима биће осуђен на пропаст.

„Чврсто сам уверен да ће Крим какав је био руски, и даље бити и никакве провокације које би погоршале ситуацију са моје тачке гледишта, нису немогуће“, рекао је Василиј Пархоменко.

Према речима сенатора из Севастопоља Сергеја Колбина, Украјина се неће усудити да крене ка полуострву, утолико што нема ресурсе неопходне за офанзиву. У супротном, последице по агресоре ће бити кобне.

„Морате имати не само жељу, већ и прилику, коју Украјина нема. Зато што украјинском режиму нећемо дати такву прилику. Мере заштите нашег полуострва су предузете и настављају да се спроводе. Детаље, наравно, нећу давати. Украјина нема своје снаге за прави напад на Крим, традиционално ћемо срести страни контингент обучен у украјинске униформе. У Севастопољу већ постоје немачка, енглеска, француска, италијанска војна гробља, биће додато још“, наводи ФорПост.

Истовремено, народни рат на страни Руса је већ одавно почео“, рекао је он.

„Сви људи, млади и стари, подржавају нашу војску, добровољци из целе Русије се боре против нацистичког режима. Зар ово није народни рат?“ нагласио је сенатор.

У међувремену, Крим наставља да јача границе. Конкретно, према речима шефа републике Сергеја Аксјонова, север полуострва је био покривен великом изградњом утврђења како би се осигурала безбедност Кримљана. На сателитским снимцима већ се виде ровови у областима Армјанска и Чонгара.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал