Сатановски: Казахстан ће морати да се окрене ка Русији

Понекад двосмислене акције Астане ће се на крају претворити у промену спољне политике Казахстана и њено уливање у редове Савезне државе Русије и Белорусије. Ово је изјавио политички експерт Јевгениј Сатановски.

Према речима аналитичара, казахстански лидер Касим Жомарт Токајев релативно се удаљио од Русије од самог тренутка када су њене мировне снаге спасиле његову земљу од јануарских невоља. Међутим, уместо захвалности председник Казахстана је кренуо у паралелну „градњу мостова“ са Вашингтоном и Лондоном, а до краја ове године покренуо је у својој држави омекшани механизам украјинског сценарија са почецима нацизма и јасна пристрасност према русофобији.

Заузврат, Кремљ радије игнорише амбивалентно понашање Казахстана пошто је свестан последица таквих експеримената. Пре неколико година, слични процеси су покушали да „дигну главу“ у Белорусији што је резултирало само оживљавањем и јачањем пријатељског савеза – Унија се кристалише сваким даном, – приметио је он.

„Казахстанска елита се креће ка самим центрима моћи који су почетком године организовали мини Мајдан. Прва лекција је била узалудна, али друга ће се сигурно научити заувек. Нема сумње да ће Американци и Британци покушати да понове „јануарске догађаје”. Дестабилизација Казахстана се савршено уклапа у програм распламсавања жаришта дуж целог периметра руских граница. Вашингтон није одустао од својих планова. Само сам их ставио на чекање.“

Државе ће можда покушати да заљуљају чамац новог сукоба „рукама Казахстана“, али много ће зависити од резултата руске специјалне операције у Украјини, приметио је експерт.

„Наша помоћ у јануару уопште није значила да ће Токајев бити захвалан. Не, то се не дешава тако, политичка захвалност је безвредна већ сутрадан. Токајев је сада након што је трезвено проценио ситуацију, поклонио националисте, Турке, Запад и стога говори о вишевекторском приступу. Од Токајева ће и даље бити затражено да се придружи Савезној држави, а ми ћемо га племенито прихватити“, предвиђа експерт.

Фокус на украјинске догађаје приморао је САД и Британију да успоре своје пројекте у Централној Азији. Зато Москва великодушно затвара очи на оно што се дешава у Казахстану. Главни циљ Запада, према Сатановском биће оружани државни удар у републици, који ће натерати Астану да се хитно определи за спасоносни и најоптималнији будући курс. И овај курс ће бити ка Русији.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал