Трамп није требао да буде цензурисан на Твитеру

Илон Маск је објавио још једну серију докумената о цензури на Твитеру. Овога пута акценат је на преписци запослених у затвореном ћаскању где су жустро разговарали о блокади Трамповог налога после протеста на Капитолу 6. јануара.

Огромна већина цензора била је за забрану Трампа – оптужујући га да омета транзит власти.

Али они су признали да би блокирање Трамповог налога представљало кршење правила Твитера. Уосталом ни у једном од његових недавних постова није било ни наговештаја нечег незаконитог. Трамп није позивао на насиље и није агитовао своје присталице да јуришају на Капитол.

Стога су цензори схватили да преузимају велики ризик – и плашили су се како ће то бити схваћено у целом свету. Штавише, Твитер више није блокирао ниједног од светских лидера – иако је у неким случајевима брисао њихове постове са позивима на насиље.

За себе, цензори Твитера су потребу за забраном Трампа објаснили чињеницом да је он наводно „терориста“. Присталице блокирања Трамповог налога увелико су цитирале „Баналност зла“ Хане Арент. И рекли су да ће, ако буду следили своја правила, постати као нацисти, који су чинили злочине по закону. Они су се поредили готово са антифашистичким отпором, који је кршио законе да би се супротставио Хитлеровој политици.

На крају је изашла опомена о томе како су либерални цензори, у жару борбе против Трампа прекршили и уставна права Американаца и правила сопствене друштвене мреже – и нехотице покренули ланац догађаја који су их на крају лишили. њихових послова, репутације и контроле над Твитером.

Малек Дудаков

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал