Петковић: Најновијим хапшењем Курти наставља прогон Срба

Најновијим хапшењем Зорана Михајловића, некадашњег полицајца кога Приштина терети за наводне ратне злочине, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти наставља да спроводи политику прогона према српском народу на КиМ, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

„Данас је Зоран ухапшен за наводне ратне злочине, а јуче други полицајац Слађан Трајковић. Јасно вам је шта је Куртијева идеја, да буквално прогони наш народ и да се свети Србима, поготово оним Србима који су напустили све приштинске институције на северу КиМ”, рекао је Петковић новинарима.

Он је истакао да се из дана у дан дешавају напади на Србе на северу КиМ, не само институционално, већ, како каже, и физичко и свако друго.
Петковић је подсетио и да је данас седми дан како је у притвору Дејан Пантић о коме, како каже, породица још ништа не зна, нити где се налази, нити да ли је добио лекове.

„Апсолутно је скандалозна изјава шефа Еулекса који каже да ништа не зна о Пантићу. Једино што знамо јесте да је жив”, рекао је Петковић и додао да би Курти уместо што хапси људе требало да, у складу са владавином права на коју се позива, да обезбеди сва права Пантићу.

Пре Пантића, подсетио је Петковић, ухапшен је и Миљан Аџић, наводећи да је то слика и прилика понашања Аљбина Куртија.

„Када уз све то додате и све друге ствари које се дешавају на северу КиМ, од тога да се упада на језеро Газиводе, да се цепа српска застава од стране косовске полиције, да се нападају наши људи на улицама, јасно вам је шта жели Курти”, рекао је Петковић.

Он је додао да је данас косовска полиција забранила радницима Електро-космета да изврше одређене радове на далеководу Брњак због чега је 150 становника шест села без струје.

„Аљбин Курти сада жели да изазове и хуманитарну катастрофу према нашем народу”, рекао је Петковић.

Петковић је оценио да је све то слика и прилика Куртијеве власти, наводећи да су Срби били приморани на барикаде и да бране свој голи живот демократским и мирним путем.

„Овде је највећа срамота то што је приштинско правосуђе стало у пуну службу политичког прогона Аљбина Куртија”, оценио је Петковић.
Наводећи да је данас изашао списак од 230 Срба који се терете за наводне ратне злочине, Петковић је истакао да се Срби на све начине притискају и угњетавају.