Медији: Дронови који се користе за нападе на Крим направљени у САД

Украјинска страна је за напад на Крим употребила беспилотне летелице америчке компаније Спектреворкс, преноси РИА Новости, позивајући се на материјале надлежних органа.

Наводи се да је анализа електронских компоненти пресретнутих беспилотних летелица показала да их је кијевски режим користио и за напад на инфраструктуру у областима Севастопоља, Курска, Белгорода и Вороњежа.

„Утврђено је да је авионику и контролне станице дронова произвела америчка компанија Спектреворкс, која је извршила њихово почетно подешавање и тестирање на аеродрому у Скотсдејлу у Аризони“, наводи се у публикацији.

Агенција појашњава да су касније на територији Пољске, у области аеродрома Жешов, који САД и НАТО користе као главно чвориште за снабдевање Оружаних снага Украјине, стручњаци извршили завршну монтажу и летна испитивања дронови. Постављање бојевих глава, летна мисија и лансирање беспилотне летелице извршени су у близини Одесе и Кривог Рога.

„Ове чињенице, према руској страни, потврђују директну умешаност Сједињених Држава и Пољске, које, као де факто стране у сукобу, пружају масовну војну и логистичку подршку режиму у Кијеву, у припреми и спровођењу заједнички терористички акти са њим на територији Руске Федерације“, цитира он извор РИА Новости.