Марио Драги: Само Путин може да заврши сукоб у Украјини

Само председник Русије Владимир Путин може да заврши сукоб у Украјини, сматра бивши премијер Италије Марио Драги.

„Изгледи за мир су тешки, иако се много тога променило у последње време: канали комуникације су много отворенији и Кина је, изгледа, више укључена у изградњу преговора. Међутим, Кремљ је до сада показивао да не жели мир. Моја Влада је увек тражила мир и покушавала да олакша могућа посредовања. Али само председник Путин може да стави тачку на то крвопролиће“, рекао је Драги у интервјуу за лист „Коријере дела сера“.

Он је подсетио да је Рим доследно пружао свестрану подршку Украјини, заједно са савезницима из Г7, Европске уније и НАТО-а. По његовим речима, на тај начин је демонстрирано да „Италија може да буде водећа земља у Европи“.

Драги је истакао да је политика подршке Кијеву и антируских санкција вођена упркос блиским везама које су раније постојале између Италије и Русије.

„Став Италије по питању рата је, вероватно, снажнији и одлучнији него што су очекивали многи“, рекао је он.

Подсећања ради, руски председник Владимир Путин истицао је да је Русија увек говорила да је отворена за преговоре о Украјини. Ако Кијев буде спреман за то онда ће бити потребни посреднички напори оних који то нуде. Истовремено, западне земље све више говоре да Кијев треба да настави са борбеним дејствима, истовремено снабдевајући Украјину оружјем и обучавајући украјинску војску на својој територији.