БиХ изручила оптуженог за највећу превару у историји Израела

Босна и Херцеговина изручила је израелској полицији Мајкла Бен-Арија, који је према оптужби ојадио хиљаде инвеститора у САД и Израелу за 150 милиона долара током 15 година „пословања“.

Бен-Ари, америчко-израелски држављанин, је инвеститорима обећавао брзу зараду преко разгранате пирамидалне шеме, познате и као Понзијева шема, преноси Тајмс оф Израел.

Понзијева шема је финансијска превара у којој се новац сакупљен од гомиле каснијих инвеститора користи за исплату неких ранијих инвеститора који целој превари дају привидни легитимитет и тако привлаче нове људе који постају део шеме.

Бен-Ари је био ухапшен у Израелу у априлу 2021. године, али пуштен је у кућни притвор на основу јемства од 625.000 долара. Побегао је из земље користећи туђ пасош, а у јулу ове године ухапшен је у Босни и Херцеговини.

Медији у Израелу називају Бен-Арија „израелским Меjдофом“, због сличности са случајем Бернија Меjдофа, творца једне од највеће преварантске Понзијеве шеме у историји. Берни Медоф је због својих превара осуђен у САД на доживотну робију, а преминуо је у затвору у априлу 2021. године.