Петковић: Приштина Србима укида право и на верски живот

Забраном патријарху српском Порфирију да борави у Пећкој патријаршији, српском народу на Косову и Метохији је, након ускраћивања читавог низа основних људских права, укинуто и право на верски живот, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Владе Србије Петар Петковић.

„Умерена и хришћанска реакција патријарха на забрану његовог доласка на Косово и Метохију, праћена његовом молитвом за мир између Срба и Албанаца, још једном потврђује колико је исправна и праведна борба српског народа за опстанак на Косову и Метохији и колике су размере зулума и насиља којем је наш народ изложен“, истакао је Петковић, преноси Танјуг.

Он је подсетио да је Пећка патријаршија вишевековно седиште српских патријарха и да је право патријарха Порфирија да врши службу у том манастиру, чији је старешина, неприкосновено и старије од сваког световног права и јаче од сваког овоземаљског насиља.

„Онај ко је донео одлуку о забрани кретања српском патријарху практично је забранио хришћанство на Косову и Метохији, али српски народ је имун на такве забране, јер је своју хришћанску веру очувао и сачувао у много тежим временима, а српско кандило нису успели да утуле ни много већи силници, па неће ни башибозук који је данас на власти у Приштини“, додаје се у Петковићевом саопштењу.

Он је поставио и питање „да ли ће хришћанска Европа, у време када колективно слави божићне празнике, остати нема пред овим насиљем без преседана, и да ли ће прећи преко чињенице да је једном хришћанском народу у срцу континента након свега забрањено и да се моли Богу“.

„Треба ли поново да почну да нам пале цркве и манастире да би се неко пробудио? Нека о томе мисле они који ових дана на север Косова и Метохије доводе приштинске насилнике са дугим цевима! Нека још једном добро размисле шта помажу и коме помажу!“, упозорава Петковић.

Из патријарховог кабинета раније је саопштено да је, он са запрепашћењем примио вест да су му власти у Приштини данас забраниле да, пред велики празник Рођења Христовог, који прославља цео хришћански свет, допутује у Пећку патријаршију, која је прво и вековно седиште СПЦ и манастир коме је патријарх игуман, односно старешина.