Вучевић: Приштински полицајци ушли у Лепосавић и заменили људство у станици

Министар одбране Милош Вучевић изјавио је да је приштинска полиција ушла синоћ у Лепосавић, и уз помоћ КФОР, извршила замену људства у полицијској станици Лепосавић.

Вучевић је навео је јутрос добио податак да је део специјалне полиције пребачен из базе Урошевац у Косовску Митровицу, и да је реч о групи од 35 полицајаца.

„Дошло је до смене припадника косовске полиције у Лесовићу. Екипа које је раније била под контролом Приштине је замењена са новим људством. Дошло је до смене људства, а то људство дошло је уз подршку и са транспортерима КФОР-а. То је и КФОР потврдио. Није чињеница која је пријатна за нас, али је морамо бити свесни“, рекао је Вучевић за ТВ Прву.

Он истиче да има сталних померања и конфигурисања косовских јединица по терену.

„Они имају више јединица, тако да је врло тешко дефинисати да ли су то РОСУ, оперативне или интервентне јединице, различито их конфигуришу. Већ две недеље ситуација је напета и те тензије су тако драматичне да буквално шибица може све да запали“, упозорио је министар одбране.

Најаву Куртија да ће наредних дана разговарати са представницима КФОР о уклањању барикада, Вучевић види као изговор за наставак ескалације, а што су у прошлости били личне карте, регистарске таблице, смена регионалног командира полиције, распуштање општинских изборних комисија или хапшења која су стална.

„Борба против сиве економије је невероватно концентрисана само на српске енклаве или средине у којима Срби живе. Све остало је регуларно на КиМ, сви плаћају порезе и акцизе, просто земља одише владавином права, али где год су Срби, ту су криминалне групе које треба разбити дугим цевима, специјалним јединицама и оклопним возилима“, констатује Вучевић.

Он додаје да је забрињавајуће што се, како каже, слични наративи могу чути и од појединих посланика у Скупштини Србије.

„Ово није питање странака, већ да ли ће преосталих 100.000 или нешто мање Срба на КиМ преживети и да ли ће Србија сачувати своје државне и националне интересе“, поручио је Вучевић.

На питање шта ће се десити ако се крене са насилним уклањањем барикада, Вучевић је одговорио да је Србија увек за политику мира и договора.
„Боље је да преговарамо и разговарамо, боље је да правимо не увек лаке компромисе него да идемо у ратове и сукобе, али јасно наглашавамо да имамо црвене линије – нема Бљеска, нема Олује, нема погрома. Буду ли то радили, буде ли се неко играо са тиме и буде ли међународна заједница то дозволила, велики сам песимиста да ће бити могуће сачувати мир на КиМ“, истакао је Вучевић.

Додаје да би сви морали бити свесни тога да Србија неће на Јарињу и Брњаку чекати са сендвичима и ћебадима колоне српских избеглица на тракторима и камионима, нити ће мирно гледати на убијања Срба.

Вучевић истиче да нису проблем барикаде, да се ништа неће решити ни када се оне уклоне, већ да је право питање шта је те Србе натерало да изађу на барикада по оваквом времену.

„Нико се не игра рата, не прижељкује и не призива сукобе, јер смо свесни да је то у сваком смислу скуп пут. То је игра нерава и чекања ко ће да направи погрешан потез и зато је битно да српска заједница остане мирна и избегне сваки сукоб са КФОР и Еулекс“, истакао је министар.
Додаје да би, у том случају, ушли у сценарио из деведесетих прошлог века да су Срби лоши момци које треба казнити, да смо ми реметилачки фактор који се сукобљава са међународном заједницом и не поштује уговоре.

„Напротив. Све је контра. Све то ради Приштина. Истовремено, морамо да сачувамо свој народ на КиМ и Србију, што је изузетно тешко и не знам шта је изазовније од тога“, рекао је Вучевић.

На питање да ли је то покушај да Приштина преузме север, Вучевић је одговорио да је јасна политика Куртија да се КиМ етнички очисти и остане без Срба, поготово на северу.

„Остале би енклаве, које су иовако под притисцима и окружене. Све је већ очишћено и рећи ће да Срби нису могли да се уклопе у цивилизовано косовско друштво, зато је важно да останемо мирни и да се не свађамо поводом КиМ.

Треба нам рационалан и смирен приступ. Није време за слање великих парола“, нагласио је Вучевић.

Што се тиче Војске Србије (ВС), министар каже да она пажљиво прати шта се дешава на КиМ, да је добила јасне смернице шта треба да ради и да је спремна изврши сваки задатак.

„ВС не жели сукобе јер најбоље зна шта значи сукоби и рат, али је довољно опремљена, обучена, мотивисана и припремљена да изврши сваки задатак. Надам се да нико није луд да то проверава“, каже Вучевић.

Он упозорава да је свега пар километара после административне линије америчка база КФОР са 150 војника.

„Чека се политички договор, а не сукоб и рат, а ВС мора да буде спремна и за такав сценарио“, истиче Вучевић.

Говорећи о наоружавању ВС, министар је рекао да нам је стигло наоружање са Запада и да ће то објавити председник Вучић када дође време.
Рекао је да имамо проблеме са испоруком оружја које смо већ платили Русији због санкција, као и оружја из Кине због транспорта, док поједини, каже, неко оружје неће да нам продају.

„Председник и влада одлучили су да се издвоји велики пакет за наменску индустрију да би имали нове, боље и модерније производе. Видели смо озбиљан план да се до 2026. уради највећи захват опремања војске у последњих 40 година, у циљу одбране државе, у жељи да се никада не употреби“, поручио је Вучевић.

Еулекс је саопштио да је пружио пратњу косовској полицији на основу њиховог званичног захтева, а у вези са заменом редовних полицијских службеника у Лепосавићу.

Како преноси КоССев, након што је јуче на сеоском путу Каменица – Вуча – Сочаница, виђена колона полицијских џипова са возилом Еулекс, из Еулекса је за тај портал потвђено да су пружали пратњу косовској полицији поводом замене редовних полицијских службеника у Лепосавићу.

„Након званичног захтева косовске полиције, Еулекс је 24. децембра пратио конвој редовних службеника косовске полиције који су се ротирали и заменили редовне полицајце у полицијској станици у Лепосавићу“, наведено је у одговору Еулекса на питање КоССева да ли су и зашто са џиповима косовске полиције користили алтернативни сеоски пут на северу КиМ.

Срби на северу КиМ 16. дан протестују на барикадама, након противправног хапшења својих сународника и упада специјалних јединица косовске полциије на север покрајине.