Курти би да се наоружава!? У „Вагнер опасности“ призива НАТО војнике, Србија и Русија претње

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти тражи да се повећа број НАТО војника на Косову*, како би се побољшала безбедност, уз образложење да је међу учесницима протеста на северу било и оних који су носили обележја руске „Вагнер“ јединице.

„Значајно појачање НАТО војника и војно наоружавање у нашој земљи побољшало би безбедност и мир на Косову*, али и у целом региону”, рекао је Курти за немачки дневник „Велт“.

Он је навео и да Косово* издваја већа средства за одбрану и повећава број војника и резервиста.

„Повећање броја војника у саставу Кфора подржало би наше напоре у области одбране“, нагласио је Курти.

Немачки „Велт“, у првом броју у новој години, подсећа да се тренутно у мисији Кфор на Косову* налази око 3.800 војника, од којих 70 немачких, а ранија одлука Бундестага је да на Косово* упути до 400 војника.

Курти је рекао и да је на територији четири северне општине Косова* било 16 барикада, а на њима и мушкарци који су носили маске на лицима, а на тамним униформама обележја „Вагнер“ плаћеничке јединице, као и „Ноћних вукова“, док су држали заставе са натписом „Моли се Богу и држи се Русије“.

Како је навео, то, али и повећање српских трупа и артиљерије дуж „косовске границе“, као и сталне претње српских државних и руских званичника, показује да је потребно упућивање додатних НАТО снага на Косово*.

„Велт“ наводи и да се протекле среде заоштрила безбедносна ситуација у конфликту између Србије и Косова*, и да је, као реакција на успостављање барикада на северу, влада у Приштини привремено затворила најважније прелазе.

Косовске* снаге безбедности и војници Кфора су, додаје лист, били у више наврата нападнути, делом и оружано.

Након позива ЕУ и САД на деескалацију, председник Србије Александар Вучић је у четвртак “прогурао” уклањање барикада и стање се смирило, додаје немачки дневник.

Курти је похвалио ангажовање немачког контигента Кфора и истакао да су “немачки војници засигурно добродошли на Косову*“, те да за 23 године, колико су тамо присутни, никада није било проблема између њих и домаћег цивилног становништва.

Додао је и да је некадашњи камп Кфора у Призрену, који су држали Немци, претворен у научни парк у којем се, каже, сада налазе бројна успешна предузећа.

ИН4С

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал