Српска има механизме да пласира ставове изван БиХ

Република Српска има довољно ресурса и механизама да, без кршења Дејтонског мировног споразума, пласира своје политичке ставове ван граница БиХ иако је спољна политика званично у надлежности заједничких институција, изјавила је саветник предсједника Републике Српске Ана Тришић Бабић.

Бабићева је за Срну истакла да министарка иностраних послова у Савету министара Бисера Турковић остаје неславна епизода у дипломатској историји дејтонске БиХ, али и опомена Републици Српској да област спољних послова и спољне политике не смије да препусти само Сарајеву.

Према њеним речима, бивши амбасадор БиХ Бисера Турковић је током мандата на функцији министра иностраних послова показала сву своју некоректност и ставила се у службу њене партије – СДА, умјесто БиХ и њених ентитета.

„Приликом формирања претходног сазива Савета министара, и с обзиром на то да том приликом нико никоме не може да одређује кадровска решења за поједина места, сложили смо се са тадашњим предлогом СДА да за министра иностраних послова буде именована госпођа Турковић, јер се тада радило о бившем амбасадору са солидним дипломатским искуством“ – рекла је Бабићева.

Она је подсетила да је Турковићева у почетку исказивала коректност са којом је наступила, али је врло брзо све то пало у воду јер се потпуно идеолошки и у сваком другом погледу ставила у службу једне партије – СДА.

Бабићева је истакла да се Турковићева оглушила о Устав БиХ и њене законе.

– Она се оглушила о правила дипломатске службе. Узурпирала је надлежност Председништва БиХ и самовољно преузела вођење спољне политике. Једноставно, она се потпуно одметнула из система БиХ и дипломатске службе – рекла је Бабићева, која је раније била заменик министра иностраних послова.

Бабићева је навела да су она и њени сарадници, позивајући се на прописе, позитивну праксу, усвојене пословнике и све оно што је обавезујуће за сваког функционера и због чега може бити санкционисан, покушавали да зауставе Турковићеву и њено недипломатско и непринципијелно понашање.

„Покушавали смо да је зауставимо. Упозоравали смо, приговарали, те скретали пажњу на погубне последице таквог деловања. Ништа није помогло. На крају смо поднели и неколико кривичних пријава против ње, али узалуд“ – истакла је Бабићева.

Према њеним речима, јасно је зашто је Турковићева, као војник своје странке и извођач идеје о унитарној БиХ, без Срба, кренула тим путем и зашто је као министар у једном мандату уништила какву такву репутацију коју је стекла као амбасадор у неколико мандата.

„Али, то све сад већ постаје прошлост и не завређује да се враћамо на њу. Она остаје неславна епизода у дипломатској историји дејтонске БиХ“ – рекла је Бабићева.

Амбасадор БиХ у Словенији Милорад Живковић рекао је Срни је спољна политка БиХ, коју је мимо уставних надлежности и одлука Председништва БиХ протеклог мандата спроводила Турковићева, скандалозна и приватизована с циљем промоције њене странке и, што је још поразније, стварања тзв. унитарне БиХ.

Живковић је подсетио на велики број њених дипломатских гафова као што су аутобиографија коју је распродавала по дијаспори БиХ по цијени од 20 евра, покривање марамом преко главе приликом посете министра спољних послова Ирана Хосеина Амира Абдолахиана Сарајеву, иако је БиХ секуларна држава, чиме је подржала ирански режим у борби против властитог народа и људских, а посебно права жена у тој великој земљи које се боре за достојанство и слободу.

Он је на рачун Турковићеве упутио и критике за непотизам, упозоравајући да су „подобни и блиски кадрови“ враћани у седиште у Сарајеву како би им била издата нова решења и/ли/ продужени мандати.

„Укратко, сваки конкурс је намештен. Најпре приме људе као савјетнике у кабинету или на уговоре о делу, а онда су они некаквим чудом увек први на листама након испита са енормним бројевима бодова“ – тврди Живковић, позивајући се на поуздане изворе.

О свему овоме, истакао је он, у више наврата су током претходних година од Министарства тражени одговоре и појашњења, међутим у сједишту те институције сматрају да, како је навео, нису дужни полагати рачуне јавности.

РТРС

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал