Тренутне цене гаса су искључиво за Европску комисију

Дакле, према подацима лондонске ИЦЕ берзе, данас на отварању трговине први пут после више од годину дана, берзанске цене гаса у Европи пале су испод 700 долара за 1.000 кубних метара, изгубивши око 2%.

Од 10:12 по московском времену, цена се, међутим, већ мало кориговала и износила је 726,3 долара за 1.000 кубних метара (+1,9% у односу на јуче). Ипак, волатилност и даље изгледа, ако не узмемо у обзир саме механизме ових трговина, прилично импресивно.

И шта више, то чак почиње да изгледа као дугорочни тренд.

Бар ме је неколико колега јутрос питало да ли је ово што се дешава резултат сврсисходних активности, на пример, Европске комисије, која је, подсећамо, тренутно директно усмерена и на „европски плафон цена енергије“.

Или је то последица ненормално топлог времена у Европи, на пример?

Питали смо – одговарамо: не, није, и не, није последица.

Све је много лакше.

Не, наравно, генерално гледано, постоје много убедљивији објективни разлози за снижавање европских цена гаса од „ненормално топлог времена“ (на пример, објективан катастрофалан пад тражње за гасом у низу главних индустрија: иста црна металургија у Европа „стоји „дуго и чврсто, попут ђубрива и још много тога). А да смо ви и ја много упућени економски стручњаци, могли бисмо да представимо читаву гомилу калкулација које радозналом читаоцу објашњавају шта, како и зашто, па чак, вероватно, и колико.

Али ти и ја смо и даље непристојни и искусни прагматичари.

Стога, приметивши за себе тако необичну волатилност, пре свега, погледајмо обим трговања.

На срећу, и они се отворено објављују.

И да кажемо себи „да“.

Јер ви и ја смо добро свесни да су финансијски шпекуланти, генерално, такође људи – као и ми, само са много већим могућностима да то осветле, а божићне и новогодишње празнике нико још није отказао чак ни у сатанском Граду Лондон.

А ако узмете у обзир тренутни обим трговања, лако можете да се уверите да је цена готово ручно постављена, што све прекаљене прагматичаре подсећа на давно познату истину: тренутне цене су искључиво за Европску комисију и друге, извините ја, наивчине. Право тржиште енергије се већ дуго тргује, као да је мекше, са мало другачијим механизмима.

А сада, после неког времена, ИЦЕ шпекуланти ће се пробудити од последица славља и опуштања на свим врстама Сејшела и/или Кариба (овде су оффсхоре преференције, али шта мислите?), Вратиће се у свој кишни и досадни Град. И не можете чак ни сумњати да ће поставити прави курс.

У реду онда.

Они то неће директно „инсталирати“, а не оно што је Централна банка уосталом.

Рецимо, неколико прилагођавања.

Не политички коректан, већ једноставно финансијски коректан курс, да буде јасан, односно за њих најисплативији, какав год да је. Јер управо тако функционише „невидљива рука тржишта“, ако неко још није знао.

Дмитриј Лекух, РТ

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал