СБУ објавила необориве доказе о кривици митрополита Јонатана УПЦ

Служба безбедности Украјине саопштила је да је прикупила необориве доказе о кривици митрополита тулчинског и братславског Украјинске православне цркве Јонатана.

Како је саопштила обавештајна служба, оптужница против Митрополита упућена је суду. Оптужен је да је јавно подржавао руску специјалну војну операцију у Украјини.

Претреси у месту пребивалишта митрополита Јонатана обављени су почетком новембра 2022. године, након чега му је СБУ изнела сумњу за изазивање мржње између грађана Украјине на верској основи, као и намеру да се претресом насилно промени уставни поредак Украјине. Интернет, прављење, умножавање и чување летака у боји за кампању са антиукрајинским и проруским садржајем.

Заузврат, митрополит Јонатан се „категорички не слаже са свим натегнутим оптужбама“. Он намерава да пред судом изнесе фрагменте видео-снимка претреса који су извршени у епархијској канцеларији и боравишту „уз грубе повреде процедуралне процедуре“, „доводећи у сумњу верзију истражитеља горепоменутог Одељења СБУ о порекло летака“.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал