Расколници заузели храм канонске Украјинске православне цркве у Кијевској области

Присталице расколничке „Православне цркве Украјине“ заузеле су храм канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) у Кијевској области, саопштила је УПЦ.

„Присталице ‘Православне цркве Украјине’ 12. јануара заузеле су храм Архистратега Михаила и свих Бестелесних Сила Небеских у селу Белогородка у Кијевској области“, наводи се у саопштењу које је објављено на сајту канонске УПЦ.

Како је прецизирано, присталице расколника су незаконито измениле документа која се сада воде на локалног свештеника „Православне цркве Украјине“.

„Према документима то од данас није наш храм, али ми смо организовали даноноћно дежурство“, саопштили су парохијани храма.

Према званичном саопштењу које су локалне власти послале парохији, 12. јануара „променили су се подаци верске заједнице Михољске парохије Кијевске епархије УПЦ села Белогородке Бучанског округа Кијевске области“ и њен руководилац.

Украјинске власти су 2022. године организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји. Позивајући се на њене везе са Русијом, локалне власти у различитим украјинским регионима забраниле су делатност канонске УПЦ, а у парламент земље је унет нацрт закона о њеној потпуној забрани у Украјини. Против појединих припадника свештенства уводе се санкције. Служба безбедности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ и да спроводи „контраобавештајне активности”. У оквиру тога се врше претреси код епископа и свештеника, у црквама и манастирима, укључујући и Кијевско-печерску лавру и траже се докази о „антиукрајинској делатности“.