„Нема ни смисла ни значаја“: Турска отказала посету министра одбране Шведске

Министар националне одбране Турске Хулуси Акар саопштио је да је посета његовог шведског колеге Анкари, планирана за 27. јануар, отказана.

Како се очекивало, министар одбране Шведске у Анкари је требало да разговара о захтеву Стокхолма за чланство у НАТО који Турска до данас није ратификовала.

„У овој фази до које смо стигли, посета министра одбране Шведске Јонсона Турској 27. јануара више нема ни смисла ни значаја. Зато смо отказали посету“, пренела је Акарову изјаву ТВ „Хабертурк“.

Претходно је портпарол председника Турске Ибрахим Калин изјавио да би испуњавање обавеза Стокхолма према Анкари, у вези са чланством у НАТО-у, могло би да потраје месецима.

Анкара је претходно отказала посету председника Парламента Шведске Андреаса Норлена. Ово се десило након што су присталице Радничке партије Курдистана, забрањене у Турској, у Стокхолму одржале митинг на ком су узвикивале увреде на рачун турског председника Реџепа Тајипа Ердогана. Главно тужилаштво Анкаре због овога је покренуло кривични поступак.

Амбасадор Шведске у Анкари је тим поводом био позван на разговор у Министарство иностраних послова Турске, где му је пренет протест због митинга.

Финска и Шведска су предале генералном секретару НАТО-а пријаве за ступање у Алијансу 18. маја прошле године. У овом тренутку њихове пријаве нису ратификовале само две чланице НАТО-а – Турска и Мађарска.