Србија има по грубој процени 500 тона злата после открића Чукару Пеки

Србија има значајне резерве злата, а према последњим проценама Гео завода које су урађене 2000. године, има 250 тона на постојећим налазиштима и 150 тона на потенцијалним, а после најновијих открића, као што је Чукару Пеки, може се рећи да има резерве од 500 тона у руди, према грубој процени, изјавио је данас заменик директора Геолошког завода Србије Предраг Мијатовић.

Он је за Танјуг рекао да се од тога злата у руди, после прераде праве златне полуге или инвестиционо злато које се затим смешта у трезор централне банке, као и у свим земљама.

Уколико се настави овим темпом експлоатације, биће потребно неколико векова да све то злато буде прерађено, напоменуо је Мијатовић.

Према његовим речима, рударство је у експанзији не само у Србији, него и у свету јер, према последњим подацима, тренутно се улаже 1,8 трилиона долара за пројекте, а у Европи 700 милијарди евра за око 100 пројеката у различитим фазама.

Због енергетске ситуације, европске земље сада прилагођавају своје законодавство да би могле да спроводе геолошка испитивања и да затим отварају руднике јер су у претходних 30 година смањиле активност у тој области због еколошких питања, истакао је Мијатовић.

Он је оценио да је Србија на добром путу да се прикључи том актуелном тренду, али да постоји један проблем, а то су еколошки покрети који се неосновано противе отварању рудника.

Када је реч о ископавању злата, то је потпуно безбедно по животну средину јер се ради најсавременијим методама, рекао је Мијатовић.

Према његовим речима, фирма која жели да улаже у Чукару Пеки код Бора има два рудника у Бугарској, један у Крумов граду и други у Челопеку и ти рудници су довели до повећања запослености и повећања стандарда, тако да је вест да жели да отвори рудник у Србији добра вест.

Политика

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал