Запад гура Кијев да увуче у рат Белорусију, неопходни заједнички маневри са Русијом

Заједничке тактичко-летачке вежбе авијацијских јединица Oружаних снага Белорусије и Русије, које се одржавају у Белорусији, одбрамбеног су карактера и одговор су на очигледне претње Савезној држави. Запад гура Кијев да отвори фронт против Белорусије, док Пољска гомила трупе на источним границама.


Истичући да су маневри дефанзивне природе, руски војни експерти наводе да су вежбе условљене погоршањем ситуације, пре свега претњама које долазе од Украјине и Запада.

Запад је у последње време значајно повећао своју војну активност, спроводи војне вежбе и концентрише своје трупе у близини руско-белоруских граница, укључујући и офанзивно оружје.ж

„Овакве вежбе су неопходне – неопходна је сарадња и кординација војски, потребно је да наши и белоруски пилоти сарађују и потребно је проверити како ПВО функционише. Не искључујем могућност да Белорусија може бити намерно увучена у војни сукоб због претњи које долазе из ЕУ и САД. Могу да увуку Украјину и Пољску, јер су навикли да ратују туђим рукама. Због тога је неопходна сарадња наше две војске. Сигуран сам да овакве вежбе нису последње“, каже руски експерт Олег Глазунов.

Заједничке вежбе ваздухопловства и противваздушне одбране руске и белоруске војске почеле су 16. јануара и трајаће до 1. фебруара. Главни циљ маневара је повећање оперативне компатибилности у заједничком извршавању борбених задатака.

Вежбе ће се спроводити на свим аеродромима и полигонима ваздухопловних снага и снага противваздушне одбране Оружаних снага Белорусије.

Током маневара планирано је да се разради широк спектар питања, укључујући извиђање из ваздуха, заједничко патролирање ваздушним простором дуж државне границе, ваздушна подршка групама трупа, десант тактичких ваздушно-десантних трупа, испорука терета и евакуација рањених.
Са руске стране у маневрима учествује формација Ваздушно-космичких снага.

Белорусију увлаче у украјински сукоб

Експерти напомињу да је јаче интегрисање Оружаних снага Савезне државе Русије и Белорусије почело много пре руске војне специјалне операције и без обзира на ток борбених дејстава на територији Украјине, наставиће се.
„Летачке вежбе су у току, али ће, највероватније, бити и вежбе копнених снага пре лета. Треба да јачамо компатибилност пред заједничким противником на свим нивоима…“, рекао је Глазунов.
Међутим, ове војне вежбе покренуле су и питање да ли ће Белорусија, на страни савезничких снага, ући у украјински сукоб.
„Нисам навикао да нагађам, али ако ситуација буде критична то није искључено. Понављам, Белорусију намерно увлаче у овај сукоб и сасвим је вероватно да Украјина може употребити неке од својих оружаних снага против Белорусије. Дакле, нико не искључује увлачење Белорусије у војни сукоб, а Белорусија и председник Лукашенко морају бити спремни на то. Због тога се и одржавају заједничке вежбе, а ми нећемо оставити Белорусију саму. Тамо већ имамо регионалну заједничку групацију и мислим да ће она бити додатно ојачана. Све ово није случајно. Ако су наша војска тамо налази и ако се изводе вежбе, то значи да наш Генералштаб и наша војна обавештајна служба имају информације о томе да постоје такви планови у вези са Белорусијом. Уосталом, Пољска већ отворено прети Лукашенку и зато ништа није искључено“, оцењује Глазунов.

Руски пилоти имају огромно борбено искуство

С обзиром на погоршање ситуације на западним границама Савезне државе Русије и Белорусије у октобру прошле године Белорусија је одобрила да се на територији те земље распореди здружена регионална војна групација две земље, с циљем јачања заштите и одбране границе Савезне државе. Укупан контингент Оружаних снага Русије у заједничкој групи износи око 9.000 војника. Према ранијим најавама, група ће обухватати око 170 тенкова, око 200 борбених оклопних возила, 100 артиљеријских оруђа и минобацача.
Председник Белорусије Александар Лукашенко раније је упозорио да Запад гура Украјину да отвори фронт против Белорусије, док НАТО и неке европске земље разматрају варијанте за агресију на Минск.
Осим што се граничи са Русијом, Белорусија је укљештена између русофобних земаља – Украјине, Пољске, Литваније и Летоније. Пољска гомила армију на источној граници са Белорусијом, док су у Балтичким земљама стациониране трупе НАТО-а, тамо су стигли најновији тенкови и авиони и има довољно оружја да се отвори још један фронт против Белорусије, истиче Глазунов. Провокација има и на граници са украјинске стране, додао је он.

„Украјина је под директном контролом САД. Зеленски не одлучује ни о чему. Ако САД дају команду Зеленском и украјинским оружаним снагама оне ће ући на територију Белорусије. Према томе, Белорусија мора бити спремна. Због тога се и спроводе вежбе. Понављам, оне нису ни прве, ни последње. Наставиће се – копнене снаге ће такође изводити вежбе великих размера, као и јединице других родова војске, укључујући и десантне снаге, које су најмобилније, борбено најспремније и способне да изврше било какве задатаке, у било ком делу света“, истиче експерт.

Глазунов позитивно оцењује стање Војно-ваздушних снага РФ и борбену спремност, истичући борбено искуство руских војних пилота, какво „немају ни украјински, ни пољски, ни пилоти балтичких земаља“.
„Наши пилоти су прошли кроз чеченске кампање, ратовали су и у Сирији и били су свуда и да не помињем грузијски сукоб из 2008. године. Наши пилоти су добро обучени, имају борбено искуство и способни су да изврше све постављене задатке. Мислим да и Украјина и Балтичке земље немају шансе ако започну неку акцију. Сада ово борбено искуство треба пренети на Белорусе. То је управо оно чему служе вежбе. Маневри служе јачању компатибилност војски, провери борбене готовости и преношењу борбеног искуства“, закључио је експерт.
У основи војне политике Савезне државе Русије и Белорусије остаје став да је сврсисходније не звецкати оружјем, већ сести за преговарачки сто и договарати се, али исто тако две земље ће учинити све да осигурају безбедност својих граница и свог народа, као и да одбране свој суверенитет и територијални интегритет.
Оливера Икодиновић/Спутњик
Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал