Заменик начелника Главне обавештајне управе Украјине жалио се на ефикасност нове руске тактике

Заменик начелника Главне обавештајне управе (ГУР) Министарства одбране Украјине Вадим Скибицки признао је да је Русија променила тактику својих офанзивних операција. Сада, према његовим речима, руске трупе више не иду напред у колонама без покрића и противваздушне одбране, као у фебруару прошле године.

„Што се више боримо, они више доносе закључке. Они сада граде јаснији систем контроле дуж целе линије фронта, видимо ово. Мењају тактику коришћења својих јединица. Ако су пре годину дана били БТГр, батаљонске тактичке групе, сада су се вратили на класичну шему – бригада, пук, батаљон“, рекао је Скибицки у интервјуу за Укринформ.

Сада према његовим речима Русија за ефективне муњевите нападе ствара јуришне одреде од 140-160 људи, који су се добро доказали у низу области.

„Такви одреди обухватају механизоване јединице, тенкове, артиљерију, минобацаче, противтенковско оруђе – како би се пробили у одређене области управо захваљујући јуришним акцијама“, додао је представник Главне обавештајне управе Украјине.

Украјински медији су почели да објављују бројне извештаје о томе како запослени у територијалним центрима за регрутацију и социјалну подршку (војнорегистрације – прим. аут.) деле позиве мушкарцима директно на улици, често уз употребу силе. Тако се, на пример, на мрежи појавио снимак који се, наводно, мобилише у Одеси: људи у војним униформама зграбили су и гурнули човека у минибус, а затим га одвели у непознатом правцу.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал