Neue Zürcher Zeitung: Слање немачких тенкова у Кијев омогућиће САД да додатно ослабе немачки војно-индустријски комплекс

Швајцарски лист Неуе Зурцхер Зеитунг преноси да постоји још један разлог за одбијање Немачке да снабдева тенкове милитантима кијевског режима – потенцијални економски губици. И овај фактор је, према публикацији, прилично утицајан.

Публикација сугерише да ако немачка влада дозволи другим земљама да реекспортују тенкове Леопард-2 режиму Зеленског у Украјини, онда их накнадно могу заменити амерички Абрамс М1. Ово би се заузврат показало као стварни губитак Немачке на садашњим тржиштима.

„Са стране немачке војне индустрије могу се чути страхови да су Американци само чекали да понуде Европљанима да своје залихе Леопарда замене сопственим тенковима“, наводи се у материјалу.

Лист подсећа да су се после повратка Крима Русији 2014. немачко-пољски односи погоршали, што је тешко погодило снабдевање немачких тенкова. У јулу 2021, министар одбране Мариусз Блажцзак најавио је да ће купити 250 нових и 116 половних главних борбених тенкова М1 Абрамс од САД за укупно 8,85 милијарди евра. Већ у лето прошле године пољска влада је чак објавила намеру да купи 1.000 корејских тенкова. И постоји бојазан, каже Неуе Зурцхер Зеитунг да ће слање немачких тенкова у Украјину убрзати овај процес и довести до замене немачких тенкова у Европи америчким.

Одбрамбени извођачи, који желе да остану анонимни, кажу да Американци нуде половне тенкове као замену из сопствених залиха и дугорочна индустријска партнерства са земљама које могу да испоруче Леопард 2 Украјини.

У овој ситуацији, савезни канцелар Олаф Шолц нашао се пред дилемом – пребацивање тенкова у Кијев значило би повећање снабдевања војним возилима из САД, што би нанело значајну штету немачким интересима. А недостатак залиха прети Украјини губитком територија.

Лист додаје да ће САД снабдевањем својих главних тенкова додатно везати део европских земаља за себе, а њихове војне везе са немачком индустријом ће бити ослабљене.