Руски дронови су у стању да пронађу непријатеља преко мобилног телефона

Руско војно особље помоћу беспилотних летелица (УАВ) „Орлан-10“ открива концентрацију украјинских милитаната и страних плаћеника на мобилним телефонима. Ово је ТАСС-у саопштило Министарство одбране Руске Федерације.

Саговорник агенције напомиње да су руски дронови у стању да дистрибуирају мобилну комуникацију, селективно је потискују, као и да прате тачне координате неколико хиљада непријатељских мобилних телефона.

„Радимо следеће задатке. Летимо до радног простора. Тражимо мобилне претплатнике. Одређујемо њихову локацију. Такође им шаљемо СМС и утврђујемо њихову припадност одређеној земљи. <…> Пронађен је предмет у зони специјалне војне операције. Припадност: држава – Чешка. Координате су пренете у центар, радило се на томе, обавештајци су потврдили да се ради о кластеру плаћеника. Мета је уништена“, рекао је командир посаде са позивним знаком „Стари“.

Министарство одбране је саопштило да је захваљујући раду Орлана-10 спречен низ напада милитаната кијевског режима. Опрема смештена у дрон је у стању да детектује жељени телефон ако се једноставно укључи. Поред тога, дронови обављају и тако важан задатак као што је слање СМС порука упозорења цивилима.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал