Дритан Абазовић: Црна Гора покреће свемирски програм

Премијер у техничком мандату Дритан Абазовић најавио је да Црна Гора, први пут у својој историји, покреће свемирски програм.

„Сигуран сам да ће ова информација изазвати мало подсмеха, код неких ће бити можда предмет мимова, али је ствар озбиљна и драго ми је да вам то пренесем“, рекао је Абазовић на седници Владе.

Истакао је да ће Министарство науке припремити информацију, а „разговарали смо са организацијом која је већ имала активност, то су сјајни људи, иноватори који су послали тзв. балон који је направио неке снимке, а ми ћемо дати нашу пуну подршку нашим људима“.

Он је рекао да креће развој сателита „Луча“ који треба да се лансира у свемир.

„Надам се да ће се наша ‘Луча’ у догледном периоду, надам се 2023-2024, наћи у орбити као сателити других држава“, рекао је.

Абазовић је казао да ће се пројекат финансирати новцем од давања „економског држављанства“.

„Фонд за иновације ће то да подржи. Не ради се о великим средствима, али захтева пуно посла. Црна Гора ће да отвори још једну перспективу, да учествује у активностима других држава и да се развија и у том погледу“, нагласио је Абазовић.

Пројекат „економског држављанства“ који је стартовао у јануару 2019. године, до сада је донео 310 милиона евра.

Од тога је 188 милиона евра на посебном рачуну (ESCROW) где су странци који су желели црногорски пасош морали да уплате новац, док је остатак пренет на рачуне државе и инвеститора који граде развојне пројекте у области туризма, саопштио је крајем 2022. директор Агенције за инвестиције (Montenegro Investment Agency-MIA) Младен Гргић.

Европска унија је саветовала Црну Гору да укине ту шему доделе држављанства инвеститорима због ризика које она представља – прање новца, утаја пореза, финансирање тероризма, корупција и инфилтрација организованог криминала.

Н1

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал