Ђедовићева и Боцан-Харченко разговарали о енергетској сарадњи Србије и Русије

Сарадња Србије и Русије у области енергетике и билатерална сарадња биле су теме данашњих разговора министарке рударства и енергетике Дубравке Ђедовић са руским амбасадором Александром Боцаном Харченком, саопштило је то министарство.

Ђедовић је рекла да је Русија важан енергетски партнер и да се у овим изазовним временима види значај изградње гасовода Балкански ток који доприноси енергетској стабилности и безбедности Србије.

„Обезбедили смо стабилно снабевање гасом за грађане и привреду и са руским партнерима реализовали пуштање у рад Термоелектране-топлане (ТЕ-ТО) Панчево, прве гасно-парне електране у Србији што је од великог значаја за енергетску безбедност с обзиром да је производња довољна за снабдевање око 300.000 домаћинстава“, рекла је она.

Додала је да Србија и Русија заједно раде на ревитализацији хидроагрегата у хидроелектрани Ђердап 1.

„У овој години очекујемо комплетан завршетак радова који ће повећати снагу агрегата и значајно продужити њихов радни век“, рекла је она.

Истакла је и да је за Србију најважније да је обезбеђено сигурно снабдевање домаћег тржишта нафтним дериватима, те довољне количине сирове нафте за несметан рад рафинерије у Панчеву.

„Најважније је да без обзира на енергетску кризу са којом се бори читава Европа, грађани могу да рачунају на неометано снабдевање свим нафтним дериватима”, рекла је Ђедовићева.

Амбасадор Боцан-Харченко изразио је наду да ће се и у будућности енергетска сарадња наставити.

Он је истакао да је руска страна заинтересована да пружи подршку развоју енергетске инфраструктуре у Србији као и да руске компаније учествују у реконструкцији енергетских објеката, наводи се у саопштењу.