Европска комисија предложила граничне цене за руске нафтне деривате, чека се одлука чланица

Европска комисија (ЕК) изнела је на разматрање државама ЕУ предлоге за увођење граничних цена за руске нафтне деривате, као и низ додатних трговинских санкција против Белорусије, изјавио је за Спутњик неимовани представник ЕК.

„Комисија је предложила структуру граничних цена за руске нафтне деривате. Та мера се договара у тесној координацији са партнерима из Г7“, рекао је представник ЕК, не прецизирајући о којим ценама је реч.

Како је додао, Европска комисија је предложила „низ додатних трговинских санкција против Белорусије“ како би „подигли те мере на ниво санкција ЕУ против Русије“.

„Они укључују додатна ограничења извоза, забране услуга, ограничења увоза и друге мере“, прецизирао је саговорник.

Ове мере би, истиче, требало да зауставе свако свако потенцијално заобилажење санкција Русији преко Белорусије.

„Сада ове предлоге треба да усвоје државе чланице ЕУ“, закључио је представник Европске комисије.

Министарка финансија САД Џенет Јелен потврдила је да САД разговарају са ЕУ и Г7 о „одговарајућем нивоу“ граничне цене за руске нафтне деривате.

Она је изразила уверење да ће стране постићи договор по том питању, али није желела да открива конкретне детаље.

Власти из Минска су раније више пута саопштили да Белорусија нема намеру да се меша у борбена дејства на територији Украјине и да Запад наставља да „оптужује републику за све смртне грехе“, покушавајући свим силама да је увуче у сукоб, иако су они сами „до грла“ у томе.

Претходно је саопштено да земље Г7 планирају да уведу различите граничне цене за руске нафтне деривате.