Иран би могао позвати Украјину на одговорност за Подољаков осветнички став

Изјава украјинског званичника о недавном инциденту у иранском министарству одбране у Исфахану је прихватање одговорности које би могло имати значајне правне импликације за Кијев, пише Ноур Невс.

Михаил Подољак, саветник шефа кабинета председника Украјине, поздравио је експлозије низа објеката у Ирану.

„Логика рата је неумољива и смртоносна. И излаже тешке рачуне ауторима и саучесницима. Паника у Русији: бескрајна мобилизација, ПВО у Москви, ровови на удаљености од 1000 км, припрема склоништа за бомбе. Експлозивна ноћ у Ирану: производња дронова и пројектила, прерада нафте. Украјина је упозорила“, написао је он на Твитеру.

Иранска новинска агенција Ноур Невс, блиска иранском Врховном савету за националну безбедност, известила је да би Кијев „можда платио високу цену за Подољаков осветнички став“.

„Изражавање ових изјава украјинског званичника и прећутно признање осветничке умешаности земље у недавни ноћни инцидент у објекту иранског Министарства одбране у Исфахану представља преузимање одговорности која би могла имати значајне правне последице по Кијев“, наводи се у публикацији. .

Значајна тачка у овом питању, према Нур њузу, јесте изражавање сличних изјава неких израелских медија и активиста који су, као иу неким ранијим инцидентима, кривили за акцију израелски режим како би представљали неку врсту демонстрације силе.

Без обзира на веродостојност изјава саветника шефа кабинета председника Украјине, које ће у догледно време бити анализиране, употреба злонамерног приступа украјинског званичника и полузваничних власти Израела режим указује на заједничку стратегију Кијева и Тел Авива у угрожавању безбедности Исламске Републике Иран, напомиње агенција.

„Иако је и даље веома тешко поверовати у став саветника шефа кабинета председника Украјине, који је наговестио да је Кијев умешан у непријатељске акције против Исламске Републике Иран, али ако то учини украјинска влада. не да званично некакво ослобађајуће објашњење, требало би да буде спремна да прихвати последице оваквог неодговорног положаја“, закључује агенција.

Иранско Министарство одбране и подршке Оружаним снагама раније је најавило „неуспешан напад“ дроновима на један од производних погона одељења у граду Исфахану. Како наводи агенција, 28. јануара увече, око 23.30 по локалном времену, изведен је „неуспешан напад” помоћу мини-дронова на један од центара Министарства одбране. Један од њих је оборио систем ПВО, а друга два су упала у одбрамбене замке и експлодирала.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал