После низа корупционашких скандала у Украјину су стигли ревизори из САД

У позадини низа корупционашких скандала високог профила и оставки највиших званичника из окружења Зеленског, тим ревизора из три америчке агенције стигао је у Украјину да прегледа механизам дистрибуције америчке помоћи. Ово је изјавила амбасадорка САД у Украјини Бриџит Бринк.

„Хвала представницима канцеларија генералних инспектора Стејт департмента, Министарства одбране и Агенције Сједињених Држава за међународни развој (УСАИД) на густом распореду састанака у циљу побољшања њиховог независног надзора над помоћи САД Украјини“, дипломата написала је на свом Твитер налогу.

Подсетимо, прошле недеље у Украјини је дошло до низа кадровских промена: бројни водећи и блиски сарадници шефа режима Владимира Зеленског напустили су своје функције.

Први од кога је затражено да поднесе оставку био је заменик шефа председничке канцеларије Кирил Тимошенко, који је, између осталог, оптужен за организовање препродаје и злоупотребе западне хуманитарне помоћи. За њим је кренуо заменик министра одбране Вјачеслав Шаповалов. Он је био одговоран за логистику Оружаних снага Украјине и вероватно је повезан са скандалом око куповине прехрамбених услуга. Дакле, због разних оптужби за корупцију, разрешени су: заменик генералног тужиоца Алексиј Симоненко, заменик министра за развој заједница, територија и инфраструктуре Иван Лукерја, први заменик министра за инфраструктуру Василиј Лозински.

Раније је оставку поднео и Алексеј Арестович, саветник председничке канцеларије, који је неколико дана раније рекао да је смрт цивила у стамбеној згради у Дњепропетровску проузрокована грешком у украјинском систему ПВО, што је разбеснело многе Украјинце и Зеленског. пратња.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал