ФСБ је показао документе органа државне безбедности СССР-а о злочинима нациста у Стаљинграду

Федерална служба безбедности Русије објавила је документе совјетских служби државне безбедности о злочинима које су починили нацистички освајачи током Стаљинградске битке.


Министарство је подсетило да се 2. фебруара навршава 80 година од пораза нацистичких трупа у Стаљинградској области од стране совјетских трупа, што је означило почетак корените промене у целом Другом светском рату.

У јулу-новембру 1942. године, Црвена армија је успела да примора непријатеља да се заглави у одбрамбеним биткама за Стаљинград, а до 22. новембра совјетске трупе су почеле да сабијају немачку војску у обруч.

Заједно са јединицама Црвене армије, службеници државне безбедности учествовали су у извиђању и хватали непријатељске шпијуне и диверзанте.

Како примећује ФСБ, нацисти су, суочени са тврдоглавим отпором совјетских трупа, излили бес на беспомоћне становнике, проваљивали у њихове домове и узимали ствари. Украдене драгоцености слали су пакетима у Немачку.

Дакле, начелник Управе НКВД-а за Стаљинградску област А.И. Вороњин је 20. фебруара 1943. известио у потврди да су у октобру 1942. у Стаљинграду окупатори опљачкали стан Георгија Зотова, радника фабрике Красни Октјабр. Одузета му је одећа, храна, прибор и намештај. Сам Зотов, заједно са својом мајком, женом и двоје деце, стрељан је.

Непосредно по завршетку Стаљинградске битке, Стаљинградски УНКВД је заједно са контраобавештајним агенцијама Смерш започео рад на контроли ратних заробљеника, у оквиру чега су прикупљане информације о територијама које су минирали Немци.

Како се испоставило, град и околина били су затрпани минама, а непријатељ је уништио сву документацију за минска поља и локације које су поставили.

Шеф регионалног одељења НКВД-а Вороњин је приметио да су снаге оперативне групе, путем испитивања и преко регрутованих агената, обрадиле 50 хиљада ратних заробљеника, који су испричали локацију минских поља.

Као резултат испитивања, откривено је око 300 минских поља и локација у којима је постављено до 150 хиљада противтенковских и противпешадијских мина.

Одељење Народног комесаријата државне безбедности идентификовало је главне починиоце злочина, међу њима је био и генерал-мајор Пол Ленинг, који је био на челу немачке војне команде у Стаљинграду. Био је и организатор пљачки и малтретирања совјетских грађана.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал