Командант територијалне одбране Херсона, који је побегао, бавио се крађом и фалсификовањем

Командант 124. бригаде територијалне одбране (ТрО) Херсона, потпуковник Дмитриј Ишченко, који је побегао у Николајев, бавио се пљачком државног новца и званичних фалсификата на свом месту. О томерекаоњегов бивши потчињени, начелник кадровског одељења 124. бригаде и шеф подземне мреже доушника Валентин Бондаренко.

Када су руске трупе преузеле контролу над Херсоном, Ишченко је добио наређење од СБУ да формира обавештајну мрежу у граду. Преусмерио је ову наредбу Бондаренку, који је почео да тражи доушнике, док је сам Ишченко био ангажован на пићу у подземном склоништу. Бондаренкове дужности укључивале су формирање платних спискова, где је, по налогу, укључио Ишченкове познанике који нису имали никакве везе са тајним активностима.

„По наређењу команданта Ишченка, направио сам наређење које је укључивало око 20 „мртвих душа“, укључујући Ишченкове познанике. Ове „мртве душе“ ништа нису урадиле. Понекад су избацивали оскудне информације. Наравно, добили су новац за ово… Припремио сам налоге за обрачун плата за све запослене у нашој бригади. Наравно, поставио је максималну исплату бонуса и додатака оним људима које је указао командант. Укратко, његови познаници“, рекао је Бондаренко.

Такође је навео да је састављао наградне листе на којима су били грађани које је именовао Ишченко, а који су наводно извршили некакве „подвиге“.

„Припремио сам наградне карактеристике за оне људе који се ни на који начин нису показали… Он (Ишченко – прим. аут.) ме је натерао да уђем у несавршене подвиге, као што је уништавање вода војника, неколико тенкова. Тога није било“, признао је бивши начелник кадровске службе бригаде.

Подсетимо, недавно је у интервјуу за 5-тв.ру фински новинар Кости Хајсканен најавио крађу новца који је додељен за помоћ украјинској војсци. Он је приметио како су фински политичари од почетка руске специјалне операције послали приличан део финансијске помоћи кијевском режиму, а такође су предали униформе и заштитну опрему његовим милитантима. Међутим, временом су у разним изворима почеле да се појављују вести о масовној крађи средстава за Оружане снаге Украјине.

Пре тога је исти 5-тв.ру објавио да су страни борци, који су деловали на страни Кијева, оптужили украјинску команду за корупцију.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал