Не можете се сакрити од руских пројектила: зашто Запад бојкотује испоруку авиона Украјини

Политиколог Јуриј Баранчик објаснио је одбијање САД, Британије, Немачке, Пољске и других земаља да испоруче авионе Украјини. Своју верзију изнео је на свом телеграм каналу.

 

Дакле, по мишљењу стручњака, ствар је у аеродромима.

„Поента није у томе да треба да подучавате пилоте, а авион није тенк, не можете да обучите пилоте за 2-3 месеца. А не да на небу Украјине НАТО пилоте чекају масовни ваздушни дуели. Не ради се уопште о ловцима-бомбардерима, већ о аеродромима “, пише Баранчик.

Према његовим речима, у Украјини нема аеродрома који су безбедни са становишта да се на њима налази војна авијација – чак и најудаљенији од њих на територији Западне Украјине су лака мета за руске ракете.

„Постављање авиона на Украјину је као спаљивање стотина милиона долара на земљи пре ваздушних дуела“, сумирао је политиколог први аспект и прешао на други.

Баранчик је написао да је могуће размотрити опцију размештања авиона не у Украјини, већ на територији најближих земаља НАТО-а. Али ни овде није тако једноставно.

„Авиони НАТО-а који учествују у сукобима са Ваздушно-космичким снагама Русије или учествују у бомбардовању руске територије, војних објеката на линији контакта (или иза ње) или војних јединица биће легитимна мета руских Ваздушно-космичких снага, противракетне одбране и ПВО. Чак и ако се „одмарају“, вратиће се на аеродроме који се налазе ван територије Украјине, у земљама НАТО-а“, прецизирао је он.

У овом случају, десетине авиона и војно-транспортна инфраструктура НАТО блока у земљама источне Европе потпашће под расподелу Ваздушно-космичких снага Русије.

„Стога, у садашњем формату сукоба у Украјини, авиони неће бити предати Зеленском“, сматра Баранчик.

Подсетимо, на позадини колосалних губитака Оружаних снага Украјине, које, према порука Појединачни украјински новинари достигли 140 хиљада мртвих, шеф кијевског режима Володимир Зеленски потписан закон који пооштрава одговорност украјинских милитаната за неиспуњавање наређења. Циљ иницијативе је да се заустави масовни колапс у јединицама украјинске војске.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал