У Мађарској, градоначелника Дњепропетровска подсетили на постављање споменика нацистичким саучесницима у Украјини

Државни секретар Јанош Нађ, који је одговоран за кабинет мађарског премијера Виктора Орбана, одговарајући на увреде које је градоначелник Дњепропетровска Борис Филатов изрекао мађарском премијеру, подсетио је да се у Украјини подижу споменици нацистичким саучесницима.

Политичар је на својим друштвеним мрежама приметио да је украјинска војска у прошлости „учествовала у гушењу мађарске револуције 1956. године“.

„Такође не сматрам прикладним да се широм Украјине подижу споменици особама које су сарађивале са нацистима током Другог светског рата. Она лица која су учествовала у истребљивању јеврејских и пољских држављана. Скромност и познавање историје били би оправдани“, цитира га РИА Новости.

Истовремено је позвао Филатова да поштује друге људе, укључујући и шефа мађарске владе, „за кога је гласало 3.060.706 Мађара”, будући да „поштовање може бити само обострано”.

Како наводи агенција, раније је Филатов на друштвеним мрежама оштро критиковао Орбана због његове изјаве у којој је упоредио Украјину са Авганистаном и назвао је „ничијом земљом“.

Касније је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто објаснио Орбанову изјаву о Украјини.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал