Северна Кореја ће послати војску и полицију у ЛНР и ДНР

Северна Кореја намерава да пошаље грађевинске раднике, полицајце и војно особље у ЛНР и ДНР да учествују у радовима на реконструкцији, преноси Дејли НК.

Line up of flags at Kumsusan Memorial Palace Of The Sun (mausoleum of Kim Il Sung and Kim Jong Il). A palatial structure where the two leaders lay in state, and each has a museum dedicated to them. Pyongyang North Korea DPRK August 2013

Влада Демократске Народне Републике Кореје наложила је трговачким компанијама у Русији да почну да регрутују особље које ће бити послато на радове на реконструкцији ДНР и ЛНР. Познато је да је таква уредба издата 20. јануара. О томе пишу Јужнокорејске новине Дејли НК, позивајући се на изворе.

Укупан број ангажованих кадрова није познат, али је у публикацији сугерисано да је реч о 300-500 запослених. Напомиње се да би у будућности присуство грађана ДНРК у региону могло бити повећано.

Безбедносне снаге из Северне Кореје стижу у Донбас у фебруару или марту. Према извору Даили НК, задаци војске су непознати, али се највероватније неће односити на борбене мисије. Највероватније ће снаге безбедности учествовати у рестаурацији региона.

Вршилац дужности заменика премијера Руске Федерације Марат Хуснулин говорио је о привлачењу грађевинара из ДНРК за обнову Доњецке Народне Републике на лето. Истовремено, представник владе имао је веома високо мишљење о тешком раду грађана Северне Кореје. Према његовим речима, продуктивност радника из ДНРК је 2,5 пута већа него код руских радника.