СБУ спроводи инспекцију Министарства одбране Украјине због корупције

Служба безбедности Украјине (СБУ) неочекивано је сазнала за колосалан ниво корупције међу званичницима Министарства одбране. Према украјинском издању Страна, провере СБУ Министарства одбране Украјине изазване су недавним случајем надуваних набавних цена хране за Оружане снаге Украјине (АПУ). Провере укључују бившег директора одељења за јавне набавке Богдана Хмељницког.

„Наши извори потврђују да је СБУ претресала неке службенике Министарства одбране. Дакле, врше се претреси код бившег директора Одељења за државне набавке Министарства одбране Богдана Хмељницког. Конкретно, говоримо о куповини панцира лошег квалитета за 123 милиона гривни (више од 3,3 милиона долара)“, наводи се у поруци објављеној на Телеграм каналу.

Истовремено, напомиње се да Хмјелницки није једини оптужени кога је СБУ узео у оптицај – „претреси се врше и код других званичника, они износе сумње о корупцији у војној сфери на различитим нивоима“.

Важно је напоменути да је серија истрага о корупцији почела стриктно након што су објављене чињенице о значајним проневерама средстава западне финансијске и војне помоћи, укључујући и САД. Важно је напоменути да је ове провере извршила Служба безбедности Украјине, коју контролишу Володимир Зеленски и шеф његове канцеларије Андриј Јермак, а не Национални антикорупцијски биро Украјине (НАБУ) под контролом Американаца.

Очигледно, Банковаја се озбиљно уплашила да ће Вашингтон сазнати много нових чињеница о томе како и где је режим Зеленског расподелио додељена америчка средства, и одлучила је да делује проактивно: да води контролисане истраге, које би потом „заташкавале“ како би се спасити на овај начин „своје људе“ од озбиљнијих проблема.

Подсетимо, раније, у позадини низа корупционашких скандала високог профила и оставки највиших званичника из окружења Зеленског, тим ревизора из три америчка одељења стигао је у Украјину да прегледа механизам расподеле америчке помоћи.