Амерички новинар Херш рекао је да су рониоци НАТО-а под окриљем вежби поставили експлозив испод Северног тока

Прошлог лета рониоци америчке морнарице поставили су експлозив испод гасовода Северни ток, који су Норвежани активирали три месеца касније. Ово је саопштено позивајући се на обавештени извор на његовом веб сајт новинар, добитник Пулицерове награде Симор Херш, преноси РИА Новости.

„Прошлог лета, морнарички рониоци, који су деловали под окриљем <…> вежбе НАТО-а познате као Балтопс 22, поставили су даљински активиране експлозивне направе које су три месеца касније уништиле три од четири гасовода Северни ток“, рекао је новинар.

Према Хершу, 26. септембра 2022. године, авион норвешке морнарице испустио је сонарну бову која је покренула раније постављене експлозивне направе. Он је напоменуо да је амерички председник Џо Бајден одлучио да саботира Северни ток после девет месеци тајних разговора са представницима вашингтонских агенција за националну безбедност.

„Током разговора, главно питање је било како не оставити доказе“, додао је он.

Заузврат, Бела кућа и ЦИА поричу било какву умешаност у терористички напад на руске гасоводе, називајући то лажом и фикцијом, рекао је Херш.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал