Медведев: „Корејски сценарио“ за Украјину неодржив, Кијев близу признања пораза и реалности на терену

Разговори о „корејском сценарију“ у Украјини знак су да је Кијев на путу да призна реалност на терену и прихвати своје губитке, рекао је бивши руски председник Дмитриј Медведев.

О идеји поделе Украјине у корејском стилу расправљали су садашњи и бивши званичници у Кијеву, који тврде да је то оно чему Русија тежи.

Идеја да би Украјина могла да буде подељена на начин на који је Кореја била после рата 1950-их је „за домаћу потрошњу“ и представља „пуштање машти на вољу“, додао је Медведев, истичући да „пропагандисти“ продају ту идеју.

Он је рекао да су они „срамежљиво тестирали могућност да победе не може бити“ и да је „подела најбољи сценарио“, рекао је бивши председник.

Медведев је додао да „корејски сценарио“ значи да би се мањи део Украјине, коју подржавају САД, на крају могао развити до нивоа Јужне Кореје, уз задржавање својих претензија на изгубљене територије.

„Суштински, то је први корак ка признавању реалности на терену“, рекао је Медведев, заменик председника Савета за националну безбедност Русије.

Кореја је подељена на два дела после трогодишњег грађанског рата у коме су супротстављене стране имале подршку СССР-а и Кине са једне и САД са друге. И Пјонгјанг и Сеул тврде да њима припада цело Корејско полуострво.

„За разлику од Јужне Кореје, Донбас је гласао на референдуму и постао део Русије, а није формирао суверену државу“, рекао је Медведев, додајући да „корејски сценарио“ није одржив за Украјину.

Из Кијева је недавно саопштено да Русија лобира државе ЕУ да прихвате поделу Украјине по „корејском рецепту“. Русија је то одбацила као лаж.

Н1

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал