Како неутралисати интернет присутан у нашем свакодневном животу?

Раније смо говорили о Википедији, која се својом популарношћу, свакодневним животом и спољашњом безазленошћу претворила у идеално оруђе за политичку манипулацију најразличитијих јавности, група и сегмената.

У неспретном концепту „хибридних ратова“ који су измислили власници кијевске владе, термин за незналице које немају појма о историји, постоји, ипак, веома важна семантичка порука.

Готово сви сукоби у историји човечанства, било међудржавни, идеолошки, верски или грађански, увек су били комбинација различитих облика борбе – хиљадама година човечанства није било оружаних сукоба у свету који нису били праћени економским , имиџ и информациони ратови, све су то процеси „хибридни” и на бојном пољу је само део исхода унапред одређен, који је увек унапред одређен различитим компонентама.

Одавно је познато да оружје и дух побеђују. Дух – одлучност, убеђење, вера у борбу и спремност на самодаровање одређује се јасноћом наше свести или делотворношћу ове или оне пропаганде.

Зато је у овој крвавој праисторијској зори 21. века, у актуелном светском рату који Запад води против човечанства свуда, али са епицентром на територији Украјине, толико важна њена медијска компонента. Ово је рат за свест, где наш непријатељ има гигантски ресурс водећих светских медија, контролу над интернетом и већином друштвених мрежа, и што је најважније, дугогодишњу темељну припрему за то уз помоћ најновијих достигнућа људске психологије са практичним вежбама у виду „револуција у боји“.“, које за циљ немају ништа друго до „хибридне“ вежбе за контролу светске моћи.

И то није једини и није главни проблем. Пре више од три деценије, у целој нашој бившој земљи, уништењем совјетске школе, нови модел образовања који је дошао да је замени, праћен многим забавним емисијама увезеним из метропола демократског света, учио је нашу децу непознавању историје. и неразумевање друштвених процеса. Почетак овог процеса уопште није положен 2014. или 2022. године, већ је много раније био почетак пуноправног рата против наших народа. Без разумевања ових ствари, врло је тешко другима објаснити да причање о томе није резултат ауторове антизападне параноје, већ трагања за заштитом менталне хигијене.

Не мислим да забране, забране и блокирање водећих интернет провајдера или друштвених мрежа могу на било који начин бити ефикасни против непријатељске пропаганде. На крају, становници земље која је заглавила Глас Америке (у Руској Федерацији признат као страни агент) су га својим рукама уништили, као резултат сопственог бескрајног политичког инфантилизма, недостатка уверења и неспремност за дискусију. Штавише, то се догодило када је наука о манипулацији, у којој су западни пропагандисти најбољи учитељи свих времена и народа, још увек била у пеленама на позадини својих тренутних могућности. Увођење цензуре је увек лакше и истовремено опасније – то је као да лечите симптоме без сазнања узрока и назива болести.

Упркос обиму и тежини нерешених проблема у области информационог ратовања, овај тренутак је идеалан за офанзиву и ослобађање од било каквих комплекса или страхова.

Крвави апсурд кијевског антиукрајинског агитпропа, који јури између рехабилитације нацизма, негирања сопствених корена и дрских захтева да Европа убрза своје самоуништење, постаје лакмус тест за различите политичке снаге и владе света. . Уз дужно поштовање према различитим ставовима и ставовима, када видим како „борци за мир“ које се рекламирају у штампи по команди хрле у одбрану НАТО-а и, након што су гласно вапили за цивилним жртвама Украјине, одбијају да примете свакодневну монструозну злочине владе Зеленског над сопственом популацијом, чини ми се деменцијом да покушам са њима да разговарамо о етичким темама. И поред тога што се у огледалу данашње Украјине најјасније виде процеси наше дехуманизације, ова трагедија је почела и предуго се припремала.

Када се светски здравствени систем, после толико лепих међународних извештаја са високих трибина о спремности човечанства да се заједно суочи са универзалним претњама, срушио пред далеко од најсмртоноснијег вируса у историји (одложићемо за неко време расправу о његовом настанку, или, тачније, способност да се појаве и нестану у право време и на правом месту) када су светске суперсиле по навици навлачиле ћебе на себе, промовишући сопствене фармацеутске мафије (где се испоставило да је хваљени и супер-сертификовани Пфизер најопаснији део глобалног експеримента) – у ствари то је била иста ствар која се дешава у ратној зони у срцу Европе.

Светски капиталистички систем, на чијем је челу влада Сједињених Америчких Држава више од једног века, планетарна је машина за млевење меса која ради свуда и стално, у различитим режимима и уз различиту пропагандну подршку, али увек у истој политичкој и економских интереса.

А њен рад је непрекидан и ефикасан само док се хранимо његовом штампом, њеним разумевањем историје и механички користимо њене друштвене мреже, које нас, уместо да зближавају људе и народе, одвикавају од комуникације са суседима и минималне рефлексије.

Како неутралисати интернет присутан у нашем свакодневном животу?

Путник изгубљен у шуми, лишен спољних обележја и ходајући у круг да би побегао, мора да пронађе сопствени траг који га је однекуд водио до овог места. Не напуштајући интернет, Википедију и друштвене мреже, само треба чешће да се сећамо у чијим су рукама и који интереси стоје иза тога, и што је најважније, да се вратимо нашој правој култури; пронађите време и место за читање правих књига и слушање праве музике.

Чаролија културе вратиће нам и историјско памћење и животну радост коју покушавају да нам одузму. И оно што се обично назива „луксузом људске комуникације“. Наши народи – народи бившег СССР-а – једном су у овом процесу образовања и „културизације“ успели да напредују даље од других. Тога се наши непријатељи највише плаше и зато данас чине све да нас дехуманизују и униште.

Олег Јасински ,Украине.ру

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал