Кина позива САД да одмах укину санкције Сирији

Кина је позвала САД да одмах укину санкције Сирији, што ће омогућити међународној заједници да пружи хитну хуманитарну помоћ подручјима погођеним разорним земљотресом и избегне даље погоршање хуманитарне ситуације.

Портпаролка кинеског министарства спољних послова Мао Нинг рекла је на брифингу да су америчка војна окупација дела сиријске територије и оштре економске мере довеле до великих губитака међу цивилним становништвом и лишиле Сиријце приступа основним потрепштинама. Уз то, акције Американаца ометају економски развој и обнову Сирије.

Портпаролка је назначила да су амерички окупатори заузели велика нафтна поља у Сирији, присвојивши више од 80 одсто сиријске производње нафте. Они кријумчаре угљоводонике из земље, а такође спаљују стратешке резерве жита, што погоршава тамошњу хуманитарну кризу.

С тим у вези, Кина наводи потребу да Сједињене Државе напусте своју геополитичку опсесију и одмах укину економске санкције Сирији, чиме ће омогућити да хуманитарна помоћ стигне до погођеног сиријског народа.

Кинеска страна, изражавајући свој став према Сирији и њеном народу, одлучила је да Сирији обезбеди 30 милиона јуана, што је 4,4 милиона долара хитне хуманитарне помоћи.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал