Краљ Чарлс без круне на новим поштанским маркама (ВИДЕО)

Британска Краљевска пошта објавила је данас дизајн нових поштанских марака на којима ће се наћи лик краља Чарлса Трећег, али ће он на њима бити приказан без круне или било ког другог краљевског обележја.

Како наводи Би-Би-Си, дизајн нове марке одобрио је лично краљ.

„Информација коју смо добили из палате била је да је краљ желео да све изгледа једноставно. Ради се о људској слици, без улепшавања“ – рекао је директор поште Дејвид Голд.

Дизајн нове марке је у већој мери минималистички у односи на раније, и за разлику од многих претходних марака са монарсима које садрже круне, односно дијадеме ако је реч о краљицама, на новој неће бити никаквих монархистичких симбола. Изгледом ће подсећати на профил краљице Елизабете Друге који је начинио уметник Арнолд Мачин 1967. године.

„Последњих 70 година имали смо истог монарха, а од 1967. имамо скоро исте марке“ – рекао је Голд и додао да ће се људи сада навикавати на то да виде нову слику на маркама прве и друге класе.

Британске поштанске марке су јединствене по томе што не приказују име земље, а нове марке немају ништа осим краљеве главе, цијене и, према посљедњем дизајну, приложеног бар кода, преноси британски јавни сервис.

Краљ Чарлс тако постаје седми монарх који се појављује на маркама. Прва је била краљица Викторија, чији се лик појавио на поштанским маркама 1840. године.

РТРС

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал