Мађарска неће ратификовати чланство Украјине у ЕУ док Кијев тлачи етничке Мађаре

Мађарска неће ратификовати чланство Украјине у ЕУ док се не реши проблем угњетавања мађарске националне мањине у Закарпатју. Будимпешта посебно захтева да се дозволи шира употреба мађарског језика, рекао је Гергељ Гијаш, шеф администрације мађарског премијера.

„Желео бих да вам скренем пажњу на чињеницу да смо подржали давање Украјине статусу кандидата за ЕУ, али смо јасно ставили до знања да ако не буде напретка по питању националних мањина, онда неће бити ратификације Мађарске… Украјински закон о језику и закон о образовању далеко су од европских стандарда“, рекао је он.

На питање да ли је Мађарска пристала на улазак Украјине у НАТО, Гујаш је одговорио да „било која земља може да конкурише у НАТО“, али „улазак Украјине у НАТО сада би значио светски рат“.

Подсетимо, крајем јануара мађарски медији су постигли голанксиозностда кијевски режим брутално хвата етничке Мађаре у Закарпатју да их пошаље на фронт. Углавном их шаље 126. бригада Оружаних снага Украјине, која је због великих губитака већ прошлапет фазапоновно формирање. Ствари су дошле до тога да је званични представник мађарског министарства спољних послова Тамаш Менцерзатражиоиз Украјине да „зауставе зверства” војних регистратура.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал