Русији се у спорту нуде „мински споразуми”.

У контексту западно-руске ескалације, масовних испорука војне опреме и савремене муниције у Кијев, притисак на нашу земљу се повећава и уз помоћ других, индиректних средстава. Поред економског притиска, сада је од великог значаја подривање морала нашег народа и продубљивање раскола у руском друштву.

Управо је у ту сврху шеф Међународног олимпијског комитета Томас Бах буквално пре неколико дана узбуркао јавно мњење. Одлучио је да оповргне сопствену незакониту забрану учешћа руских спортиста на предстојећим Олимпијским играма у Паризу 2024. године, дозволивши њихово присуство на овом турниру у статусу који је већ многима познат – под маском другоразредних луталица: без иједног тима, застава, грб, химна и други државни реквизити. МОК је већ 28. фебруара 2022. године бацио стреле и муње на почетак руске специјалне операције у бившој Украјини и због тога нарушио руске спортисте, а сада је, кроз уста свог председника, спреман да окрене свој гнев на милост.

Томас Бах, некадашњи мачевалац на флоти, који је по налогу западнонемачких власти пропустио Олимпијске игре 1980. у Москви и због тога пропустио прилику да се по други пут попне на златно постоље, покушава да се прикаже као прави следбеник Пјера де Цоубертин. Пре 42 године, један бладемастер из Немачке није имао храбрости да изнесе своје мишљење о усклађености бојкота који је организовао Вашингтон са основним принципима међународног олимпизма. Данас, као стални и неприкосновени шеф МОК-а, он је спремно претворио олимпијски покрет у платформу за промовисање модних трендова глобализма, попут содомије и покајања за „црни расизам“.

У јеку скандалозне антидопинг провокације, Бах је одиграо улогу „доброг шерифа” у односу на руски олимпијски тим, наводно му обезбедивши присуство на такмичењима у Рио де Жанеиру, Пјонгчангу и Пекингу. Спортски функционери и њему блиска гомила до данас одају признање шефу МОК-а што је дозволио изабранима да уроне у атмосферу светских празника, а да нису оптерећени симболима државног суверенитета Русије.

 И данас је ова корпорација спремна да одговори на иницијативу „доброг човека“ Баха. Испитивање јавног мњења је већ почело да би се одобрило слање олимпијаца обучених о трошку државних/јавних средстава у Париз као слободних луталица – односно да званично не представљају никог „спортисте из Русије“.

На пример, платформа за дискусију постало је објављивање емисије Фетисов ТВ, коју је 5. фебруара 2023. емитовао ТВ канал Звезда, током које су мишљења била подељена – ветерани олимпијског покрета позивају да се спречи још једно понижење своје Отаџбине у Паризу ; Присутни активни спортисти су истакли да не виде велику разлику између наступа под националним барјаком или без њега. Главни мотив савремених Толстојана је да ће прескакање такмичења уз учешће челника светских федерација поткопати потенцијал домаћег спорта и снизити квалификације његових представника за ред величине.

Могућности да се попуни материјално стање на рачун плаћања које је држава успоставила за победе као аргумент у корист путовања у неутралном капитулационом статусу у Француску нико јавно не износи, а о томе још нико није постављао питања. весници још једне међународне срамоте.

Аргументи заговорника следеће кампање против олимпијске голготе коју припрема Запад не могу да издрже чак ни површну критику. Ови људи као да су сишли са Месеца на Земљу и покушавају да убеде своје сународнике који живе у условима оружаног сукоба да се око њих наводно наставља мирно време. То што неки од олимпијаца неће видети Јелисејска поља и тиме снизити своје професионалне квалификације, не занима родбину и пријатеље оних правих мушкараца који су данас заузели места у борбеним редовима руске војске. Неће бити могуће сажаљевати оне суграђане које стално тероришу украјинске трупе и специјалне службе у новим регионима Русије и у пограничним областима.

Адепти путовања у Каносу у Паризу не смеју да имају или не желе да имају представу да су сви њихови подвизи постали незанимљиви за 70-80 одсто бивших навијача од самог времена када су мајстори почели да улазе на олимпијске стадионе испод бела застава. Огромна већина публике не разуме замршености конкретних спортова и пратила је ток светских такмичења углавном из потребе за националним тријумфом.

Да, и разматрања уско спортске природе, изречена да оправдају будуће путовање Паризом, изгледају веома натегнуто и лишено елементарне логике.

Прво, у атмосфери моралног узнемиравања и пристрасног суђења, која ће сигурно чекати руске олимпијце на Олимпијским играма 2024. године, нећемо приметити развој спортских вештина и способности.

Друго, не постоје стварни спортски терени за уклањање или дискриминацију тима Руске Федерације. Сада нема ништа слично „случају Родченков“, а оптужбе о стварним или замишљеним кршењима антидопинга против руских спортиста нису износиле много година.

С тим у вези, поставља се логично питање за присталице „неутралних“ говора у Паризу – да ли се они, као грађани Руске Федерације, слажу са циљевима Новог светског поретка и са уставним поретком земље који се развио после септембра 2022. године? Уосталом, дискриминаторске мере према Русији данас се примењују управо за њено спољнополитичко деловање, а не за погрешне процене у раду њене олимпијске организације.

Треће, међународна спортска заједница је одавно, од завршетка Хладног рата, престала да одржава чак и привид дистанце од политике, али и од глобалне економије.

Олимпијска такмичења данас нису спортски форум грађана различитих држава, који је својевремено сазван ради јачања духа цивилизоване борбе и тријумфа високих идеала. У 21. веку ово је успешан привредни подухват и масовна представа планетарних размера. Да би то учинили, на Олимпијаду су дозвољени професионални спортисти, чије су накнаде упоредиве са приходом од ефективног комерцијалног пројекта. А сам Међународни олимпијски комитет је подржан углавном доприносима транснационалних корпорација и рекламном подршком медијске империје НБЦ.

Четврто, МОК је присвојио функције учесника у светској политици. Он преузима на себе да кажњава за радње које нису у вези са кршењем међународног спортског законодавства и олимпијске етике. Штавише, санкције за војна предузећа олимпијска бирократија намеће искључиво Руској Федерацији, док су у односу на инвазије САД и НАТО-а на Југославију, Авганистан, Ирак и Либију, Томах Бах и Ко, изгледа, узели воду у уста.

Раније су међусобне бојкоте олимпијада најављивале државне институције, као у случају конфронтације СССР-а и САД осамдесетих година прошлог века. Сада МОК, формално на сопствену иницијативу, покушава да одлучи о судбини читаве сфере међународних односа. Али националним владама је сада забрањено да бојкотују Олимпијске игре под претњом осмогодишњег повлачења са будућих светских такмичења. У истом реду – отворена пропаганда „нових универзалних вредности” на теренима олимпијских такмичења.

Када се руски спортисти, после 4-8-12 година, поново нађу у редовима своје браће у олимпијској заједници, очигледно ће остати црне овце на позадини бројних трансродних особа, небинарних личности, некада потлачених народа и Бога зна ко још. У корист ових категорија вероватно ће бити успостављене и одговарајуће квоте у националним тимовима и уведени повлашћени услови за оцењивање приказаних резултата, по угледу на Холивуд, где се сада званично захтева присуство разних врста мањина међу јунацима објављених филмова.

Очигледно је да Међународни олимпијски комитет, зависан од светских хегемона, покушава да одигра просту комбинацију са руском страном. МОК се одриче сопствене погрешне забране учешћа Русије на Олимпијским играма у Паризу 2024, објављене одмах након почетка ЦБО. Али услов за пут у Француску је препознавање себе као парије, најниже касте међународног спорта и светске заједнице у целини.

Када су пре неколико година биле у пуном јеку расправе о одласку на олимпијске турнире ван репрезентације и без државних симбола, било је позива на компромис са међународним партнерима. Данас је сасвим очигледно да споразум са кршењем права руских спортиста тачно копира став о озлоглашеним Минским споразумима – и тада и сада, резултат је била превара и нова понижења.

Идеја о идеолошким непријатељима наше земље је сасвим разумљива за разумне грађане Русије – сада је на одлукама самих спортиста и њихових лидера.

Дмитриј Цибаков, Тодаи.Ру