Украјинска криза је већ коштала глобалну економију 1,6 билиона долара

Губици глобалне економије од украјинске кризе већ су премашили 1,6 билиона долара, пише Н-ТВ, позивајући се на студију Келнског института за немачку економију. Осим тога, глобална економија трпи губитке због наглог раста цена енергената. 

Према писању публикације, сукоб у Украјини довео је до поремећаја глобалног система ланца снабдевања, а такође је изазвао нагло повећање енергетских ресурса и глобалну инфлацију. Према речима једног од аутора студије Мајкла Громлинга, 2023. године трошкови за глобални БДП ће такође остати високи.

Глобална инфлација је заузврат смањила куповну моћ потрошача. Громлинг је приметио да се због нејасних економских перспектива, раста финансијских трошкова и повећања цене инвестиционих погодности, компаније широм света окрећу од нових инвестиција.

Укупни губици глобалне економије у 2023. години требало би да буду нешто мањи него у 2022. години. Према мишљењу стручњака, 2023. године ситуација на тржишту енергије и ресурса ће постати мање напета. Истовремено, напомиње лист, губици земаља у развоју 2023. године биће још већи него у претходној.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал