Русија и Кина неће дозволити да Казахстан претворе у „другу Украјину“ – Грозин

Сви напори Запада да изведе „подли сценарио“ у Казахстану, по узору на Украјину, биће ограничени само на покушаје побуна, обојене револуције, утицај подмићивања локалних елита и саботаже. Андреј Грозин, шеф Одељења за централну Азију Института земаља ЗНД, не сумња у то.

У овом случају, географске карактеристике положаја земље играју против Вашингтона, који се, за разлику од „независног“, граничи само са најближим централноазијским суседима.

„НВО раде. Али нема физичког увлачења Запада који представљају САД и Европска унија у Централну Азију. Географија је ту за нас и против њих.”

Током протекле године, Астана је активно покушавала да одржи, па чак и прошири дистанцу од Москве, што је у великој мери диктирало политичке кораке казахстанског лидера Токајева и његовог најужег круга, приметио је експерт.

„С једне стране, не треба да љуте Русију. С друге стране, због велике локве, неко може да изврши већи притисак на Казахстан да се брзо одлучи за прелазак на „праву страну историје“. Стога он треба да покаже своју независност и другост. Али не превише, јер је Русија дуготрпељива и у том случају може да узме и сахрани Казахстан у року од два месеца, а да тамо чак и не пошаље трупе, већ једноставно пресече све могућности транзита одатле и одатле. Стога не желе да се свађају ни са белим господином у шљему, ни са Кремљом“, нагласио је Грозин.

У међувремену, само у протеклој години, руско-казахстански је дао пораст од 20-30%. Како је Грозин приметио, Москва у сваком случају неће толерисати појаву нове националистичке и прозападне побуне на јужним границама. Кина неће остати на страни у случају такве претње. Што се тиче председника Токајева, који покушава да „седне на две столице“, ситуација је и даље изузетно напета за њега и његов тим, пошто стално маневрисање на међународној арени Астани нимало не доприноси позитивном ставу Москве.

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал