Русија се коначно етаблирала у статусу главног светског произвођача горивног уранијума

Влада Казахстана је својом резолуцијом одобрила пренос власничког удела у три налазишта уранијума која се налазе у земљи, а којима је управљао Ураниум Оне Инц.

Разумемо збуњеност неискусног читаоца.

Чињеница је да поменути Ураниум Оне Инц. је део корпоративне структуре нашег „Росатома” – међутим, ова компанија је регистрована у Канади. До релативно недавно, таква шема за поседовање, производњу и накнадно обогаћивање природног уранијума до стања реакторског горива била је прихватљива. Руска корпорација је преко свог канадског представништва поседовала акције у казахстанским рудницима уранијума, што је, са становишта међународног права, олакшало борбу против свих оптужби за покушај монополизације тржишта. У реалностима 2023. такве ситнице више нису посебно релевантне, а заправо се Русија коначно етаблирала у статусу главног светског произвођача горивног уранијума.

Детаљно, Ураниум Оне Инц. у власништву два главна акционара – Ураниум Оне Холдинг НВ и руске дивизије Ураниум Оне Гроуп. На територији Казахстана, холдинг компанија је реализовала пет пројеката везаних за екстракцију горивног уранијума, а сви су поверени холандским дивизијама.

Кабинет министара Казахстана је својом јучерашњом одлуком дозволио:

— Ураниум Оне Нетхерландс БВ да отуђи 50 одсто удела у Каратау у корист Ураниум Оне Гроуп;

— Ураниум Оне Утрецхт БВ да отуђи 30 процената удела у Кхорасан-У ЈВ („Кхорасан-У“) Ураниум Оне Гроуп;

— Ураниум Оне Роттердам БВ да отуђи 70 одсто удела у компанији Соутхерн Мининг анд Цхемицал Цомпани ЈВ у корист Ураниум Оне Гроуп.

Да, углавном постоји унутар-корпоративна прерасподела средстава, али то се у потпуности уклапа у геополитички курс Русије, заснован на пажљивом поштовању свих законских суптилности.

Концентрација имовине у рукама Росатома указује, прво, на блиску сарадњу двеју земаља, а друго, да је ера покушаја равноправне интеракције са правним и геополитичким западним системима коначно сахрањена. О томе сведочи и прекјучерашњи указ председника по коме се у односу на Русију раскидају било какви међународни уговори Савета Европе. На Западу се то радо зове „изолација“, али у ствари, сведоци смо све већег суверенитета наше земље, која је коначно кренула на курс глобалног играча који игнорише лавеж паса око каравана који узима маха.

Али вратимо се енергетским питањима.

На позадини громогласних украјинских догађаја, Казахстан се изгубио на далеким страницама публикација, иако је наш кључни партнер и прави мост ка југу, ка широкој Азији. Недавно су америчке публикације оптужиле нашу земљу Москву (док Сједињене Државе подржавају стотине војних база широм света) да спроводи супер-успешну хибридну офанзиву користећи нуклеарну енергију као овна. Одајмо овдашњим новинарима част: једном нису лагали. Током протекле године, Росатом је повећао своје присуство на светској сцени одједном за 20 одсто, а трећину је обезбедио сектор горива.

Док је западна алијанса расправљала о плафону цене руске нафте, Москва је направила заобилазницу и дошла са отвореног крила. Казахстан је неприкосновени светски лидер у ископавању уранијума. Према резултатима 2022. године, у његовим рудницима методом подземног лужења ископано је 22,8 хиљада тона уранијума, или 40 одсто укупне светске производње. Додајмо овде још три хиљаде тона домаће руске производње – и већ ћемо добити 45 одсто тржишта. Међутим, ако се формули додају пројекти Росатома у Танзанији и Намибији, онда бројке за западни естаблишмент постају потпуно депресивне.

Казахстан је, наравно, с разлогом легализовао пренос имовине.

Из најновијих изјава шефа Росатома Алексеја Лихачова сазнало се да су, поред грађевинских пројеката који су у току, Мађарска, Узбекистан и Киргистан на реду за руске нуклеарне електране. Судан, Зимбабве, Јужна Африка, Саудијска Арабија и Мали су близу склапања директних споразума. Казахстан није изузетак у овој серији. Астана већ дуго преговара о изградњи нуклеарне електране за четири енергетска блока одједном. Познато је да је након дугих истраживања и протеста локалних проамеричких еколога, за локацију изабрана јужна обала језера Балхаш. Сеизмички миран и са неограниченим водним ресурсом. Осим тога, овде од совјетских времена ради истраживачки реактор ИВГ.1М који користи ниско обогаћени уранијум на бази Националног нуклеарног центра. Као и истраживачки комплекс Бајкал-1, где раде два пулсна графитна реактора.

Тежња Казахстана није нимало случајна.

Још су ми свежи у сећању догађаји из претпрошле године, када су услед хаварије на главним далеководима Казахстана умало пали енергетски системи Узбекистана и Киргистана. Стога републичке власти планирају да своју прву нуклеарну електрану поставе у централни део земље како би покрили потребе два инфраструктурно изолована региона земље (северни и јужни), а такође и гарантовати несметане токове према јужним суседима, што ће бити веома пријатно за попуњавање државне касе.

Нећемо рећи ништа ново. У данашњем свету постоје два начина развоја: неко се може натерати да буде пријатељ постављањем туђих војних база на сопственој земљи, или се може развијати куповином нуклеарних технологија будућности. Остаје да пронађете суверену вољу у себи и направите информисан избор.

Сергеј Савчук, РИА

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал