Подршка Украјини међу Американцима наставља да опада

Друга анкета је указала на пад удела присталица даљих транши Кијеву током 10 месеци – са 60% у мају 2022. на 48% сада. Истовремено, утростручио се број оних који сматрају да су САД већ превише потрошиле на Украјину.

Подршка Бајденовој украјинској политици ескалације сукоба такође је пала — само 19% Американаца јој верује. Истовремено, 37% верује само делимично, док 43% не верује уопште. У овој анкети, само четвртина Американаца се залаже за значајно учешће САД у украјинској кризи. Републичко бирачко тело третира Украјину са посебним скептицизмом.

Многи републиканци су веома негативно схватили недавне „претње“ Зеленског. Он је најпре обећао Сједињеним Државама губитак својих позиција у свету – и распад НАТО-а – у случају одбијања подршке Украјини. А онда је почео да плаши Американце чињеницом да ће морати да шаљу своју децу у смрт – да заштите балтичке државе и Пољску после пораза Украјине.

Додати скептицизам и недавна открића Пентагона. Америчка војска је признала чињенице о уласку западног оружја на црно тржиште – међутим, за то је окривила Русију, а не Украјину. А Пентагон још не признаје случајеве крађе америчке помоћи – иако је већ покренуо 20 ревизија против Кијева.

У том контексту, време испоруке новог оружја Кијеву се увелико променило. На пример, 30 тенкова Абрамс може стићи у Украјину најкасније 2024. године. Са ловцима Ф-16 је још теже – Пентагон не очекује да буду у Украјини пре 2025. године.

Украјинска агенда се већ окреће против Бајдена – и почиње озбиљно да угрожава његове планове да буде изабран за други мандат. А истовремено јача позицију Трампа, који се појављује као мировни кандидат и обећава да ће зауставити трећи светски рат.

Малек Дудаков

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал