Порука Стејт департмента Републици Српској: Морате да поштујете одлуке институција БиХ

Амерички Стејт департмент реаговао је данас поводом изјава председника Републике Српске Милорада Додика којима је коментарисао ранију одлуку Уставног суда БиХ о привременом стављању ван снаге Закона о непокретној имовини за функционисање јавне власти Републике Српске.

„САД одбацују изјаве председника Републике Српске Милорада Додика од 9. марта, у којима се поткопава Уставни суд Босне и Херцеговине и износе вишеструке претње о отцепљењу Републике Српске од Босне и Херцеговине (БиХ)“, саопштио је Стејт департмент.

У саопштењу се каже и да „члан 3. Дејтонског устава јасно каже да Република Српска мора у потпуности да поштује одлуке институција Босне и Херцеговине, укључујући коначне и обавезујуће пресуде Уставног суда БиХ“.

Стејт департмент је навео и да САД подржавају Босну и Херцеговину у изградњи евроатлантске будућности и јачању државних институција које су потребне на том путу.

„Сепаратистичка реторика и претње Дејтонском мировном споразуму су неодговорне, опасне и штетне за напредак БиХ ка даљим евроатлантским интеграцијама”, наводи се у саопштењу.

САД су саопштиле и да „остају најснажнији поборник и партнер Босне и Херцеговине и њеног народа“

„Обавезујемо се да ћемо наставити да подржавамо суверенитет, територијални интегритет и мултиетнички карактер БиХ и сматраћемо одговорним оне који настоје да поткопају институције БиХ и Дејтонски мировни споразум. Наша посвећеност је чврста, а Сједињене Америчке Државе неће одустати од народа Босне и Херцеговине“, саопштио је Стејт департмент.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је у четвртак да ће новим законом о непокретној имовини Српска вратити у своју надлежност сву имовину, па и ону која је раније пренесена на БиХ.

Додик је истакао да је то питање решено јер, према Дејтонском споразуму, имовина припада ентитетима.

Он је након састанка представника странака владајуће коалиције у Бањалуци поручио да отимање имовине Републици Српској значи разбијање БиХ.

Коментаришући ранију одлуку Уставног суда БиХ о привременом стављању ван снаге Закона о непокретној имовини за функционисање јавне власти Републике Српске, Додик је рекао да ниједан суд на свету не доноси привремену меру, поручивши да нико неће отети имовину Српске.

„Ми у тој БиХ нећемо бити. Ова екипа људи неће разговарати у Парламентарној скупштини, у Савету министара о том питању јер је то питање решено“, рекао је Додик на конференцији за новинаре.