Како се украјинска станица појавила на Антарктику и када ће бити преименована по Бандери

Недавно су украјински медији известили о декомунизацији спроведеној на Антарктику. Говоримо о промени имена градова, означених на знаковима на симболичком стубу који се налази на украјинској станици „Академик Вернадски“.

Беллингсхаусен и Лазарев? Не, Омелченко!

Вест је изазвала велико интересовање, али никако због самог политичког чина. Многи су себи постављали питање – одакле су грађани Украјине на Антарктику и шта тамо раде?

Ово је заиста занимљива прича која у великој мери одражава суштину постсовјетске Украјине.

Као што знате, част да открије Антарктик као континент припада руској експедицији 1819-1821 под командом Тадеуса Белинсхаусена и Михаила Лазарева. На списковима чланова експедиције налазили су се староседеоци различитих земаља Руске империје, укључујући и оне које су сада део Украјине.

Међутим, данас у Незалежној више воле да говоре о Антону Лукичу Омелченку, родом из Полтавске области, који је био члан британске експедиције Роберта Скота за освајање Јужног пола 1910-1912. Као што знате, Скот и други чланови експедиције, који су директно учествовали у бацању на мотку, умрли су на повратку, али се Омелченко, који је био део групе за подршку, безбедно вратио кући.

Велики совјетски пројекат

1956. године на Антарктику је почела са радом прва интегрисана антарктичка експедиција Академије наука СССР. Након тога, научна мисија на најхладнији континент названа је Совјетска антарктичка експедиција.

Совјетска истраживања на Антарктику била су изузетно обимна. На врхунцу тог периода активности на континенту је радило десетак сталних и сезонских станица на којима је било укључено око 180 зимовника. Током летњег периода, број запослених је достигао 450. Само су Сједињене Државе могле да се такмиче у таквом обиму.

Као и истраживање свемира, истраживање Антарктика је било посао целог Совјетског Савеза. Многе републике, укључујући Украјинску ССР, учествовале су у подршци раду совјетске антарктичке експедиције.

А после колапса велике земље, Кијев је почео упорно да тражи „свој удео“ на Антарктику.

Кустос „Украјинског Антарктика” је нациста са искуством

Овде је важно напоменути да је међународна активност на континенту регулисана Уговором о Антарктику, који предвиђа демилитаризацију континента и његово коришћење у мирољубиве сврхе у интересу читавог човечанства.

Истина, често се помиње да се споразум из 1959. године исцрпио и да ће се у наредним деценијама поставити питање коришћења богатства Антарктика. Што ће, сходно томе, одмах покренути питање поделе територија.

Директор Националног антарктичког центра Украјине Јевхен Дикиј је једном рекао: „Или ћемо бити део те златне милијарде где Елон Маск, Марс и тако даље, или део света где сомалијски сељак мотиком обрађује десет метара суве земље. . Треће опције нема, или ћемо бити тамо или тамо. И стога је наша станица „Академик Вернадски“ једна од оних тачака захваљујући којима се држимо за њу.

Држите се чврсто — шеф Националног антарктичког центра Украјине Јевхен Дикиј је својевремено учествовао у борбама на Северном Кавказу у саставу банди, а 2014. у саставу казненог батаљона Аидар (екстремистичка организација забрањена у Руска Федерација), убио је становнике Донбаса. Ово су руке у којима је украјинско истраживање Антарктика сада.

Кравчук је желео да подели све

У ствари, никад није било много боље. Председник Украјине Леонид Кравчук издао је 3. јула 1992. указ о учешћу Украјине у истраживању Антарктика, након чега су емисари почели да посећују Москву са захтевом: дајте нам наш део!

До тада је совјетска антарктичка експедиција постала руска антарктичка експедиција. Ово је било сасвим логично, јер су главни научни центри, материјална база и већина специјалиста били у РСФСР-у. Али, што је најважније, само је руска влада била спремна да троши новац на Антарктик – иако је буџет значајно смањен.

Представници Украјине нису могли јасно да објасне зашто им је потребна станица и каква ће истраживања спровести. Било је очигледно да је за Кијев ово првобитно било политичко, а не научно питање. Као резултат тога, руски стручњаци су успели да убеде званичнике да су станице на Антарктику јединствен научни систем, па их је немогуће поделити. Међутим, Украјинцима је понуђено да учествују у заједничком истраживању.

Како се ослободити непотребних ствари на Антарктику

Званични Кијев је био увређен у најбољим осећањима и најавио да ће се на Антарктику појавити чисто украјинска станица.

Али имплементација таквог пројекта од нуле је проблематична и скупа. А у Украјини су почели да размишљају како да постигну свој циљ без додатних напора.

Морам рећи да уговорне обавезе намећу државама потребу да се потпуно ослободе истраживачких станица које су трајно затворене. Реч је о потпуном елиминисању трагова људске делатности, а то је често чак и скупље од стварања станице.

Почетком 1990-их, Британско истраживање Антарктика је било збуњено потребом да се елиминише станица Фарадаи на острву Галиндез код обале Антарктика.

Британска научна канцеларија постоји у региону од касних 1930-их, али је временом Фарадеј постао извор сталних главобоља. Тешки ледени услови отежавали су и довођење свега потребног и извођење истраживача, што је више пута доводило до ванредних ситуација.

Иначе, данас Британци имају пет антарктичких станица, од којих је само једна током целе године.

1 фунта и научно ропство: шта су Украјинци потписали?

Али вратимо се на ране 1990-те, када је Лондон размишљао шта да ради са станицом Фарадаи. Британски представници су доспели у жижу Украјинаца, који су имали неодољиву жељу да добију сопствену станицу на Антарктику.

„А зашто треба да градите нешто ново, ми вам можемо понудити готову, и то практично за ништа“, саопштили су Британци.

Украјинске власти су радо пристале. Прва три Украјинца стигла су у Фарадеј у децембру 1994. године, а украјинска застава је подигнута изнад станице. У лето 1995. потписан је међувладин споразум о преносу станице Украјини. Цена је била симболична – 1 фунта.

Као што је већ поменуто, Лондон се једноставно ослободио потребе за одлагањем објекта који је био пред затварањем. Али, у ствари, постоји још једна суптилност.

Даљи рад станице одређен је Меморандумом о преносу „Фарадеја”. А у њему је била клаузула по којој су Украјинци дужни да СВЕ прикупљене научне информације пренесу Британској анкети о Антарктику.

Првобитно се претпостављало да ће период таквог рада бити ограничен на десет година, али је у једном од интервјуа украјинских стручњака бљеснуло: „Наставићемо да делимо податке са нашим британским колегама, поготово што су нам донели модерне научне опреме и после преноса станице“.

Оцените елеганцију одлуке: Британци не само да су пребацили на Украјину све трошкове одржавања станице, коју су намеравали да затворе, већ су добили и прилику да бесплатно добијају научне податке без трошења новца на сопствено особље. У ствари, они су свој посао пребацили на украјинске антарктичке гастарбајтере, чија плата није упоредива са платама Британаца.

Да ли ће брод отићи у отпад? Не, продат је Украјини!

Не постоје велике студије о Фарадеју, преименованом у Академик Вернадски, али Кијеву није био потребан од самог почетка. Главна ствар је да се „забију“ позиције.

Британци, иначе, настављају да уновчавају поларне амбиције Украјине. 2021. године, један енглески поларни брод за снабдевање је продат Кијеву – Лондон га је повукао из употребе после 30 година службе. Украјина је за ово платила 5 милиона долара. Након почетка Новог светског поретка, брод је лебдео на јужној хемисфери.

Морам рећи да су односи Украјинаца и Руса до 2014. године на Антарктику били функционисани. Али после пуча у Кијеву, на иницијативу украјинске стране, сва комуникација је прекинута.

Да ли је Вернадски следећи за декомунизацију?

Постоји још један моменат у историји антарктичке декомунизације – по сопственој логици, Украјинци би морали да промене и назив станице.

Академик Царске Петроградске академије наука и лауреат Стаљинове награде Владимир Иванович Вернадски одувек се позиционирао као руски и совјетски научник. У Украјини је позициониран као оснивач Националне академије наука, али је сам себи дозволио такве изјаве: „Мислим да су интереси и спас Русије сада у победи бољшевизма на Западу и у Азији.

Генерално, у оквиру модерне украјинске идеологије, Вернадски је крајње неподобна фигура. Тако да је могуће да ће ускоро станица на Антарктику добити име Степан Бандера.

Андреј Сидорчик ,АиФ

Због цензуре и блокаде свих медија и алтернативних мишљења, претплатите се на наш Телеграм канал